Lite imponerende ferdig-guacamole

Alt som er grønt er ikke avokado ...

<strong>SJEKK INNHOLDET:</strong> Det har DinSide gjort, og fant blant annet erter og grønt fargestoff blant ingrediensene. Foto: Berit B. Njarga
SJEKK INNHOLDET: Det har DinSide gjort, og fant blant annet erter og grønt fargestoff blant ingrediensene. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredags-taco er forlengst etablert som helnorsk helgemat, og en rekke tex mex-produkter er å finne i butikkhyllene.

Flere produsenter prøver seg og på salg av Guacamole eller produkter som skal ligne, hvor avokado tradisjonelt er hovedingrediens.

DinSide har tatt ingredienslisten på tre slike produkter nærmere i ettersyn, og har dessuten fått en vaskeekte meksikaner til å smake på produktene.

Ertestuing?

På vår runde i dagligvarebutikken fant vi tre guacamole-produkter: Guacamole fra Old el Paso, Kims Digg Dip smak av guacamole og Santa Maria Dip guacamole style.

Imponerende nok inneholder Old el Pasos Guacamole 26 prosent avokado, som også er hovedingrediens i produktet. Men vi blir hakket mer overrasket over neste ingrediens på lista, som er erter!

- Vi tilsetter erter for fargen og konsistensen på produktet. Formulaen er også testet på forbrukere, som foretrakk produktet med den inneholdsfortegnelsen det har i dag, sier Jessika Hamberg, ansvarlig for Old el Paso i Skandinavia.

En meksikaner kan sin guacamole, og denne var grusom, ifølge vår smakstester. Foto: BERIT B. NJARGA
En meksikaner kan sin guacamole, og denne var grusom, ifølge vår smakstester. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer

Etter reaksjonen fra vår meksikanske test-smaker å dømme, har han ikke sittet i Old el Pasos smakspanel.


- Æsj, denne var grusom! Dette er den verste guacamolen jeg har smakt i hele mitt liv, lyder dommen.

Les også: Prisene på godteri går opp

Salt og avokadopulver

Santa Marias dip går under betegnelsen "guacamole style", og inneholder imponerende 1,5 prosent avokado.

Dette betyr at saltinnholdet er større enn avokadoinnholdet.

- Vi ønsker å være etterrettelige og tydelige i vår kommunikasjon. Derfor gjorde vi en designendring i 2010 der produktet skiftet navn til «Dip Guacamole Style», forteller markedssjef Siri Eng i Santa Maria, og legger til at det heller ikke er bilde av avokado på etiketten, men av den ferdige dipen.

- Produktet er veldig populært, dette tyder på at folk setter smaken høyere enn avokadoinnholdet, sier markedssjefen.

På Kims dip med smak av guacamole står ikke avokadoinnholdet oppført i prosent, men utviklingssjef Stein Rønne forklarer at det blir brukt ulike ingredienser for å ivareta hensyn til holdbarhet, konsistens og lignende.

Joda, de er grønne og skjønne, men ikke alt som er grønt er avokado. Foto: Berit B. Njarga
Joda, de er grønne og skjønne, men ikke alt som er grønt er avokado. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Lag heller guacamole selv:

En most avokado tilsettes finhakket løk og hvitløk, en hakket grønn chili, en dæsj lime, en liten klype salt og evt. litt hakket tomat og koriander.

Voilá! Enkelt og mye bedre!

Slik leser du innholdsfortegnelsen:

Ingrediensene skal angis i fallende orden etter den vekten de hadde ved produksjonen. Det betyr at varen inneholder mest av det som står først på listen, og minst av det som står sist på ingredienslisten.

Når en spesiell ingrediens kan være avgjørende for kvaliteten på produktet er det oppgitt hvor mange prosent av denne ingrediensen det er i produktet.

Her finner du en oversikt over hva de forskjellige E-numrene betyr.

Kilde: Matportalen.no

- Produsenten benytter konsentrert avokadopulver og vann. Industrielt fremstilt Guacamole-dip kan derfor ikke sammenlignes med den mengde avokado som benyttes til for eksempel å lage en guacamole-dip på kjøkkenet hjemme og vil være holdbar kun i kort tid, sier Rønne.


Les også: Sjekk innholdet av steinbit i disse karbonadene!


Klorofyll-grønn dip

Både emballasjen og innholdsfortegnelsen på produktene fra Kims og Santa Maria er forbløffende like, og begge er produsert i USA - som får oss til å stusse på om de to produktene kommer fra samme fabrikk.

Også smaken og utseendet er veldig likt, selv om Kims dipp har litt mer smak, ifølge vår smakstester.

- Disse smaker helt greit, men det ligner jo ikke på guacamole i det hele tatt! Jeg syns de smaker som cheddar-ost, og konsistensen ligner på hudkrem, er konklusjonen.

Utseendemessig ligner de to produktene overrraskende mye på guacamole, men ingredienslistene forklarer den friske grønnfargen som kommer fra fargestoffene E100 og E141.

E100 er det samme som kurkumin, eller ekstrakt av gurkemeie-roten, som gir gulfarge. E141 er kobberbehandlet klorofyll, som gir grønnfarge.

Kims dip: 250 gram, pris 26,90 kr. Santa Marias dip: 250 gram, pris 29,90 kr. Guacamole fra Old el Paso: 320 gram, pris 32,90 kr.

Les også: Mye å spare på dagligvarene - og helt trygt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer