Lite fett gir fete barn

Er du bekymret for at barna dine skal bli overvektige? Da bør du gi dem mer fisk og omega-3, ifølge svensk forskning.

Friske barn som spiser lite umettet fett, veier mer enn sine jevnaldrende, viser en avhandling fra Gøteborgs Universitet.

Nesten 200 friske fireåringer deltok i studien, og både matvanene og livsstilen deres ble undersøkt. Resultatene viste at en av fem var overvektige ifølge BMI-skalaen, mens to prosent var fete.

Paradoksalt nok var ikke situasjonen verst for de som spiste mest fett.

- Hvert tredje barn i studien spiste altfor lite umettet fett, og først og fremst fikk de i seg for lite omega-3. Disse barna hadde betydelig høyere kroppsvekt enn gjennomsnittet, sier forsker Malin Hauglund Garemo i en pressemelding.

Hva er din BMI? Ta testen her:

Lagrer lettere fett
Ernæringsfysiolog Vibeke Landaas i Din Kost synes funnene er spennende.

- Det er for tidlig å si om økt inntak av omega-3-fettsyrer vil kunne motvirke fedme. Men det finnes noen få interessante studier fra både dyreforsøk og mennesker som tyder på at de som har lavt nivå av omega-3-fettsyrer i blodet, har lettere for å lagre fett, sier hun.

- Uansett vil det være andre fordeler av å ta et omega-3 tilskudd, så det kan trygt anbefales til både store og små.

Lurer du på hvordan du skal få i deg nok omega-3? Vi gir deg rådene:

For mye "søppelmat"
Henriette Santi, klinisk ernæringsfysiolog ved Haukeland Universitetssykehus, mener det blir for enkelt å forklare barnas overvekt med lite umettet fett.

- Hovedforklaringen til overvekten må være for mye tomme kalorier. Det finnes i den type matvarer som vi kan spise mye av før vi blir mette, og har en smak som barn liker godt, forklarer Santi.

Så mye som en fjerdedel av det totale energiinntaket til barna i studien kom nemlig fra godterier, is, kaker og søte drikker, og de spiste altfor lite frukt og grønt.

- Når inntaket av tomme kalorier er så høyt, blir også automatisk inntaket av fet fisk og andre kilder til umettet fett mindre, sier hun.

En av fem er overvektige
En landsomfattende undersøkelse viser at også norske fireåringer spiser for mye sukker og for lite frukt og grønt. BMI ble ikke målt hos disse, men en annen undersøkelse viser at ett av fem Oslo-barn mellom åtte og tolv år har enten overvekt eller fedme.

Santi mener derfor det er viktig å ta tak i kostholdet så tidlig som mulig.

- Kutt ut de tomme kaloriene, gi ungene mer frukt og grønt, grovt brød og fisk og ta tran, oppfordrer ernæringsfysiologen.

Les også: Her er de verste sukkerfellene: