Listeriafunn i røykelaks

Einerrøkt røyefilet trekkes tilbake på grunn av listeriafunn.

LISTERIA-FUNN I RØYKELAKS: Tilbaketrekkingen gjelder røykelaks fra Li-snadder, med pakkedato 25. november. Den er solgt i Trøndelag. Foto: Matportalen.no
LISTERIA-FUNN I RØYKELAKS: Tilbaketrekkingen gjelder røykelaks fra Li-snadder, med pakkedato 25. november. Den er solgt i Trøndelag. Foto: Matportalen.no Vis mer

Einerrøkt røyefilet fra Li-snadder trekkes tilbake fra markedet på grunn av funn av listeria i råvaren hos en underleverandør.

Dette melder Lisnadder as i en melding på Matportalen.no

Ifølge tilbaketrekkingen er det solgt cirka 70 kilo av produktet i noen Coop-butikker Trøndelag og på førjulsmarked på Namdalsmuseet i Namsos. Produktet er trukket tilbake og finnes ikke lenger i butikk.

Tilbaketrekkingen gjelder følgende vare:

  • Produktnavn: Einerrøkt røyefilet
  • Råvareleverandør: Blåfjell, 7884 Sørli
  • Produsent: Li-snadder, 7882 Nordli
  • Pakkedato: 25.11.2019
  • Holdbarhetsdato: 25.01.2020

Listeria: Pass spesielt på dette

Ifølge Matportalen, er Listeria en bakterie som finnes nesten overalt i jord og slam og vegetasjon, i elver og tjern og i tarmen hos mange dyrearter. Den kan gi en sjelden, men alvorlig infeksjon hos mennesker. Her i Norge er det 15-50 tilfeller i året.

De skriver at det må svært mange bakterier til for å gjøre friske folk syke, så det er gjerne personer i risikogrupper - som for eksempel gravide og personer med nedsatt immunforsvar - som blir syke av Listeria.

Gravide og andre personer i risikogruppen, bør følge de forebyggende rådene gitt av myndighetene.

Det spesielle med Listeria er at den kan formere seg i kjøleskapstemperatur, advarer Mattilsynet.

Matvarer som har lang holdbarhet og som spises uten å bli varmet opp kan være smittekilder.

Slike produkter kan være rakefisk, gravet fisk, røkt fisk, kokt kjøttpålegg og myke modningsoster og muggoster. Det hjelper ikke å fryse matvarene, men riktig varmebehandling av maten tar knekken på bakterien.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!