Listene navngir fosterbarn

Har åpenheten gått for langt?

En rekke barn og unge ligger inne i skattelistene. Nå vil politikerne ryde opp, men det skjer ikke med det første. Foto: Per Ervland
En rekke barn og unge ligger inne i skattelistene. Nå vil politikerne ryde opp, men det skjer ikke med det første. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Opplysningene må sies å være av privat karakter. Jørgen Skorstad, rådgiver Datatilsynet


Om få uker offentliggjøres skattelistene for 2008, og også i år vil de fullstendige skattelistene være tilgjengelige for pressen. Med nettmedienes stadig forbedrede søkefunksjonalitet kan funnene avsløre helt andre forhold enn innbetalt skatt, inntekt og formue. Du vil blant annet finne barn som bor hos fosterforeldre.

Men barn står ikke i skattelistene, eller?

- Skattelovens hovedregel er at formue og inntekt for barn som er 16 år eller yngre ved inntektsårets utgang, liknes med en halvpart på hver av foreldrene når disse bor sammen. Det er særskilte regler når foreldrene ikke bor sammen, men også da er det foreldrene, og ikke barnet, som er skattesubjekt, sier Lise Halvorsen, informasjonssjef i Skattedirektoratet.

Men likevel kan man finne personer født fra 1993 og frem til 2007 i skattelistene som ligger ute på Internett. Hvorfor er noen barn med i skattelistene?

- Barn uten foreldre, der ingen av foreldrene er i live, liknes som selvstendig skatteyter. Dette kan også gjelde tilfeller der foreldrene er fratatt foreldreansvaret eller den daglige omsorgen for barnet, sier Halvorsen.

Også barn som jobber

Noen barn over 13 år har imidlertid småjobber og liknes dermed som selvstendige skatteytere.

- Barn og ungdom som er fylt 13 år ved inntektsårets utgang, og som har hatt inntekt av eget arbeid, skal sende egen selvangivelse over arbeidsinntekten sin. Annen inntekt og formue skal liknes på foreldrene på samme måte som for yngre barn, sier Halvorsen.

Konsekvensen er at skattelistene indirekte røper hvem som kan være fosterbarn, ved at opplysninger om personer under 13 år ikke ville ha fremkommet av skattelistene dersom barnet bodde sammen med sine biologiske foreldre.

I dag ligger det 22.613 personer inne i skattelistene for 2007 med fødselsår fra 1993 til 2007.

Vi kan ikke ha et system som offentliggjør for hele verden hvem som er under Barnevernets omsorg.Elisabeth Aspaker, Høyre


Finner det på Google

Gjennomsiktigheten på Internett blir stadig større. Flere nettmedier indekserer nå skattesøket slik at det for eksempel dukker opp når du søker et navn i Google. Barn og unge kan søke etter klassekamerater på nettet og dermed bli ledet til skattelistene. "Hvorfor står han i skattelistene og ikke jeg?" er spørsmål foreldre kan bli stilt overfor dersom praksisen fortsetter.

Google: - Du eier dataene dine

Elisabeth Aspaker er stortingsrepresentant for Høyre og talsperson i saker som handler om personvern.
Elisabeth Aspaker er stortingsrepresentant for Høyre og talsperson i saker som handler om personvern. Vis mer


Vil bli tatt opp på Stortinget

- Vi har blitt kontaktet på Stortinget av en privatperson, og forbereder nå et spørsmål om dette. Det er helt utilbørlig hvis barn som er i fosterhjem, eller av andre grunner har mistet foreldrene sine, skal brettes ut på denne måten, sier Høyres stortingsrepresentant, Elisabeth Aspaker, til DinSide.

Hun mener det ikke kan være i noens interesse å få innsikt i umyndiges skatte- og formuesforhold.

- Det er nok ingen som har tenkt på konsekvensene av dette, og vi synes det er helt unødvendig å legge nok en stein til byrden for disse barna. Vi kan ikke ha et system som offentliggjør for hele verden hvem som er under Barnevernets omsorg, sier Aspaker.

Hun forteller at spørsmålet vil bli stilt på Stortinget i løpet av de nærmeste ukene med håp om å få endret denne praksisen.

- Dette kan det ikke være så vanskelig å få endret. Jeg synes ikke mediene kan klandres for at disse opplysningene er tilgjengelige. Her må det offentlige ta ansvar for at denne informasjonen ikke kommer ut.

Statssekretær Geir Axelsen (AP) Foto: Finansdepartementet
Statssekretær Geir Axelsen (AP) Foto: Finansdepartementet Vis mer


Vil rydde opp

- At skattelistene indirekte viser hvem som kan være fosterbarn, er uheldig. Vi vil derfor se nærmere på saken og vurdere å innføre et unntak fra offentliggjøring i skattelistene for alle barn under 13 år, sier statssekretær Geir Axelsen i Finansdepartementet.

Han sier videre at departementet vil vurdere om de skal fjerne formuesopplysninger for alle barn under 16 år, eventuelt å ta alle barn under 16 år ut av skattelistene.

- Vi vil som sagt se på mulige endringer så raskt som mulig. Det er likevel ikke mulig å gjøre endringer før skattelistene for siste ligning blir lagt ut, da det kun er få uker til dette skjer, den 21. oktober, sier Axelsen.

Dette betyr at skattelistene som offentliggjøres den 21. oktober i år, fortsatt vil inneholde opplysninger om barn under 16 år. DinSide kommer ikke til å offentliggjøre disse opplysningene og oppfordrer andre medier til å følge vårt eksempel.

DinSides skattesøk gir ikke muligheten til å søke på fødselsår, men vi har likevel fjernet alle barn og unge fra vårt skattesøk. Etter hva DinSide kjenner til har Adressa.no gjort det samme.

Skeptisk til offentliggjøring

- Datatilsynet har alltid vært skeptisk til at skattelistene skal offentliggjøres via Internett, sier Jørgen Skorstad, rådgiver i Datatilsynet.

Skorstad mener at dersom det via oppslag i skattelistene er mulig å finne ut om barn og unge er foreldreløse, er dette absolutt uheldig.

- Opplysningene må sies å være av privat karakter, og kunngjøringen av dem vil trolig kunne oppfattes som krenkende for de det gjelder.

Datatilsynet tilbyr seg å bistå Finansdepartementet og Skatteetaten med å finne løsninger som er i samsvar med de berørte personenes interesser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer