Lisensen du ikke trenger betale

Har du kjøpt ny TV, kan det hende du får en overraskende ekstraregning. Men den kan du kaste, etter at du har kontaktet NRK.

<b>TV-LISENS:</b> NRK-regningen kommer vanligvis i januar og juli, men har du nylig kjøpt ny TV kan den dukke opp nå også. Foto: KAROLINE BRUBÆK
TV-LISENS: NRK-regningen kommer vanligvis i januar og juli, men har du nylig kjøpt ny TV kan den dukke opp nå også. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om mange kutter parabol og kabel til fordel for nettjenester og web-TV, er det fortsatt slik at den som kjøper seg et TV-apparat med mottaker, må betale TV-lisens, eller kringkastingsavgift, som det faktisk heter.

Har du kjøpt deg ny TV i det siste, kan det derfor hende at du har fått en regning fra NRK som du ikke ventet deg.

Risikerer vi at det snart blir lisens på mobil og PC?

TV-lisensen er personlig

TV-lisensen gjelder for personen den er registrert på, ikke for adressen opplyser Lisenskontoret. Men selv om hovedregelen er at hver person som har en TV-mottaker også skal betale lisensavgift, finnes det unntak, ifølge Forskrifter om fjernsynsmottakere.

Er dere samboer eller ektefeller som bor sammen, trenger dere kun betale en lisens. Det samme gjelder andre husstandsmedlemmer som ikke forsørger seg selv.

Selvforsørgende er personer som har skattbar inntekt, trygd eller studielån.

Pass på at du ikke betaler for mye

UVENTET REGNING? TV-lisens for ny mottaker, men regningen skal  ikke betales om husstanden betaler TV-lisens fra før, og dere for eksempel er samboere eller ektefeller. Foto: KAROLINE BRUBÆK
UVENTET REGNING? TV-lisens for ny mottaker, men regningen skal ikke betales om husstanden betaler TV-lisens fra før, og dere for eksempel er samboere eller ektefeller. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer


Har dere nylig kjøpt en TV nummer to for eksempel, og denne ble registrert på et annet navn enn den personen i husstanden som mottar lisenskravet, kan dere altså oppleve å få et nytt krav om Kringkastingsavgift i posten.

Denne regningen skal dere IKKE betale!

Men ikke kast den før du har tatt kontakt med lisenskontoret. Kontaktinformasjon finner du på giroen, sammen med lisensnummeret. De vil sørge for at kravet slettes, og at du slipper trøbbel med purringer og høye gebyr.

Her finner du alle DinSides TV-tester

Hva og hvor mye?

Kringkastingsavgiften er pålagt ved lov, og fastsettes av Stortinget. Plikten til å betale gjelder alle som har fjernsynsmottaker, og er uavhengig av type TV og hvilke kanaler du velger å se på.

Ved nyregistrering vil du få regningen cirka en uke etter at Lisensavdelingen har mottatt melding om at du har TV-mottaker.

I 2014 koster lisensen 2.729,16 kroner. Halvparten av dette, altså 1.364,58 kroner forfalt 31. januar. Den andre halvparten forfaller 31. juli - midt i ferien for mange.

Gebyrene om du ikke betaler i tide er høye. Dersom du ikke har betalt regningen på kringkastingsavgiften innen forfall må du ut med 15 prosent tilleggsavgift av ubetalt avgift (avgift eksklusiv moms), så dette er regninger det kan være lurt å opprette avtalegiro på.