Forskere har kommet opp med en kontaktlinse som kan forsyne øyet med målte mengder medisin. Foto: Colourbox.com
Forskere har kommet opp med en kontaktlinse som kan forsyne øyet med målte mengder medisin. Foto: Colourbox.comVis mer

Linsen med det rare i

Innovativ kontaktlinse ser dagens lys. Den inneholder nemlig medisiner.

Å bruke øyedråper til medisinering av øyet er en enkel og grei sak for de fleste. Men problemer kan oppstå hvis man glemmer å ta medisinen, eller er usikker på hvilken mengde man skal bruke.

Nå kan løsningen være her. Forskere har nemlig kommet opp med en kontaktlinse som kan forsyne øyet med bestemte mengder medisin, i en måned eller lenger.

De har først og fremst hatt pasienter som lider av grønn stær i tankene sine, når de har utviklet den spesielle kontaktlinsen, melder teknologimagasinet Gizmag.

Oppfinnerne tror imidlertid av teknologien også kan brukes i forbindelse med andre øyesykdommer.

Linsefeilene kan koste deg dyrt
Øyet ditt bør lese dette
- Linsekjøpere på nett slurver mer

Som vanlig kontaktlinse

Kontaktlinsen består av hydrogele, som er det samme materiale som brukes i myke kontaktlinser, i tillegg til en såkalt polymerfilm, som inneholder medisinen.

Kontaktlinsen frigir medisinen, og det er både linsen og polymerfilmen som bestemmer hvor hyppig øyet skal medisineres. Pasienter sikres dermed å få riktig dose medisin, til rett tid.

Oppfinnerne tror at det i fremtiden vil være mulig å lagre medisinen i selve hydrogeleen.

Grønn stær er en sykdom der trykket inne i øyet er for høyt. Det høye trykket kan over tid skade fibrene i synsnerven, og når tilstrekkelig mange tråder er skadet, kan det oppstå blinde flekker i synsfeltet. Ubehandlet vil tilstanden etter hvert føre til blindhet, ifølge Pasienthåndboka.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sett synsadvarsel på røykpakkene

Glemmer medisinen

Den vanligste behandlingen for grønn stær er øyedråper, og enkelte må ta medisinen inntil åtte ganger om dagen. Da man ofte ikke merker symptomene, spesielt i starten, er det ikke uvanlig av man velger å slutte medisineringen, ifølge Gizmag.

Den innovative kontaktlisen vil være spesielt nyttig for disse menneskene, og ellers eldre personer som synes det er vanskelig å følge medisineringen.

Disse medisinene burde du kaste

Oppfinnerne, som har bakgrunn fra Children's Hospital i Boston i USA og Massachusetts Eye and Ear Infirmary, jobber nå med å utvikle en kontaktlinse til kommersielt bruk, som vil bli godkjent av de amerikanske legemiddelmyndighetene, Food and Drug Administration (FDA), og som kan brukes i inntil 30 dager.

Testingen har begynt på dyr, og når den etter hvert går over til å bli testet i klinisk sammenheng, håper forskerne at det vil være mulig å lage en medisinert kontaktlinse med styrke, til de som har dårlig syn.