Lillebror er oftere homo

Menn med flere eldre brødre har større sjanse for å bli homofile enn andre. Dette gjelder selv om de ikke har vokst opp sammen med brødrene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det ser ut til at seksuell orientering kan bli påvirket før fødselsen. Denne og andre studier antyder at det er en biologisk årsak til homofili, sier Anthony F. Bogaert ved Brock University i St. Catharines i Canada, som var med på studien.

Økningen av homofile menn med eldre brødre ble bare funnet hos de med samme mor, og ikke hos dem med stebrødre eller som var adoptert.

Er du homo eller hetero?

Bogaert har studert fire grupper av totalt 944 canadiske menn, både heterofile og homofile. Han så på antall søstere og brødre hver mann hadde, om de bodde sammen med søsknene sine og om de var ekte søsken eller adopterte.

Av de 905 mennene som ikke var tvillinger, var 329 heteroseksuelle, 151 var biseksuelle og 425 var homofile.

Men er homofili arvelig?

Funnene er publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Fysisk grunnlag
S. Marc Breedlove, professor ved Michigan State University, har kommentert studien og mener funnene bekrefter at det er et fysisk grunnlag for homoseksualitet.

- Sosialt sett er det først naturlig å tro at eldre brødre spiller en rolle, men disse dataene støtter ikke opp mot dette, sier han.

Den eneste linken mellom brødrene er moren, så det må bli forårsaket via moren - særlig siden stemødre heller ikke hadde noen påvirkning, legger Breedlove til, som selv ikke var med på studien.

Men ikke alle er enige i resultatene.

- Vi tror ikke det er noe biologisk grunnlag for homoseksualitet. Vi mener årsaken er kompleks, men har rotfeste i barndommen, sier Tim Dailey ved Center for Marriage and Family Studies.

Han legger til at det har vært flere forsøk på å etablere en fysisk årsak, men i hvert tilfelle har resultatene både blitt utfordret og blitt stilt spørsmålstegn ved.

Bogaert svarer imidlertid tilbake med at økningen finner sted med en eldre bror til stede, og enda mer ved 3 brødre eller flere. Han legger også til at funnene må sees i sammenheng med den totale mengden med homoseksuelle menn, som han foreslår er omkring tre prosent.

Med flere eldre brødre kan raten øke fra tre til fem prosent, men det betyr likevel at 95 prosent av menn med flere eldre brødre er heteroseksuelle, sier han.

- Men dette betyr likevel at miljøet en vokser opp i, ikke spiller så mye rolle, sier han, og mener det som spiller en rolle er å dele samme livmor og svangeskapserfaring med eldre brødre.

- En utfordrende hypotese, sier to andre ved Michigan State University, som har kommentert studien til Bogaert.

Andre leger leter også etter mulige homo-gener

 

Mozon.no, 29.06.06