Like rik som 50 Cent

KOMMENTAR: Uten diamanter i tenna og butikk på gatehjørnet.

Publisert
Sist oppdatert
Økonomisk forstand rammer ikke blindt. Den kunnskapen går i likhet med kroniske inkassovansker i arv, slik som brune øyne og krøller.


Trettenåringen satte 1.500 kroner i aksjefond for tre måneder siden. Av kontoutskriften fremgår det at gevinsten etter tre måneder er 80 kroner.

- Nå kan vi riktig slå oss løs, ironiserer han tøft slik bare tenåringer kan, mens han halvveis lytter til 50 Cents låt, Window shopper.

Så slår han fast at flaskeplukking vil gi større avkastning enn sparing i aksjefond. Han skulle bare visst ...

Økonomisk forstand rammer ikke blindt. Den kunnskapen går i likhet med kroniske inkassovansker i arv, slik som brune øyne og krøller.

- Rike har med seg en kulturell og sosial kapital som gjør at de viderefører rikdommen, sier sosiolog Javier Cañon Pinto.

HER ER DE BESTE FONDENE

>> Se om ditt fond er blant vinnerne


Når man er tretten tror man på raske penger. Og at forbruket forteller noe om hvor man er. Det er derfor valpen har fått en langsiktig spareordning i gave. Det er et pedagogisk grep hvis intensjon er å gjøre ham i stand til å forstå at klærne ikke blir født i klesskapet og at Elkjøp aldri har levert kjøleskap med maten i. Og at velstand og sikre økonomiske rammer er noe man jobber med, ikke noe man får gjennom å sette diamanter i tenna eller selge kokain slik den morløse hiphoperen forteller om i låtene sine.

Pjokken har skjønt at 80 kroner i gevinst er ikke all verden, men han har derimot ikke skjønt at over tre måneder betyr dette at gevinsten er dobbelt så stor som hva han ville ha fått i sin regulære sparebank hvor innskuddrenta p.t er på 2,45 prosent per år. Og forutsatt at gevinsten er like stor de neste tolv månedene vil gevinsten være fire ganger så stor, altså 21,33 prosent. Renters rente-effekten har han aldri hørt om.

Se hvor du får best rente

Målet med gevinst på 21,33 prosent er ikke å bli rik, men å forhindre at han kommer i gjeldsfella. Svært mange unge går med minus i banken inn i voksenlivet: Tall fra inkassoselskapene viser at mange unge pådrar seg usikret gjeld og betalingsanmerkninger.

Økonomene mener at unge bør lære seg økonomisk vett:

- Det er viktig å forberede barna på at de en dag skal stå på egne ben og at pengene ikke kommer av seg selv, sa Aud-Helen Rasmussen, forbrukerøkonom i DnB Nor til DinSide for en tid tilbake. - I stedet for alltid å kjøpe is for 20-kroningen de fikk, er det sunt at de lærer seg å spare dem og at de etter hvert får råd til å kjøpe enn dukkevogn eller en fjernstyrt bil. Når barna blir 13 år kan de få begrenset nettbanktilgang og betalingskort, slik at de kan følge med på kontoen selv.

De rike, slik som Carlos Slim Helú, en av klodens rikeste menn, oppgir at det å investere nå for så få igjen senere er de rikes måte å tenke penger på. Og det er hit vi vil: vi vil overføre kunnskap, slik at pengene, pantekroner eller fondsgevinster, ikke blir til verdiløse rosa diamanter i jekslene.

Så i stedet for å punge ut med en fet fjernstyrt SUV eller en et rosa dukkehus over tre etasjer, kan en sette en tusenlapp eller to og forklare at den, om den er satt i riktig fond, vil vokse seg stor og sterk, og at man etter en tid vil kunne kjøpe to rosa dukkehus - eller om noen år sin første ordentlige bolig.

Jeg skal utfordre sønnen min: - La oss se hva som gir størst avkastning: flaskepilling eller sparing aksjefond!

Det kan saktens også være en lærdom.

Julegavene som vokser i verdi

AKTUELT


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer