Like ille som å røyke

Skilt, bitter og singel? Skilsmisse kan være like skadelig for helsa som røyken.

Forskerne tror den høye dødeligheten blant ”kroniske” skilte, har noe med personligheten å gjøre. Foto: Colourbox.com
Forskerne tror den høye dødeligheten blant ”kroniske” skilte, har noe med personligheten å gjøre. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi vet at det er svært usunt å røyke som en svamp gjennom hele livet. Men ny forskning viser at det kan være like skadelig for helsa å forbli singel etter en skilsmisse.

Skilte lever kortere

Det er en ny amerikanske studie som har kommet fram til at visse skilte personer som forblir single har samme dødelighet som man finner blant storrøykere, skriver Videnskap.dk.

Personlighet kan være årsaken til dette, tror forskerne. Les mer om dette nederst i artikkelen.

Det er allerede godt dokumentert at barn betaler en høy pris når foreldrene skiller seg, men studier som ser på helsen til skilte personer har variererende resultater.

Fem store skilsmissetabber
Dette dreper forholdet ditt

Vedvarende singel

Psykologisk sett, kommer de fleste barn seg helskinnet gjennom skilsmisser. Likevel viser en rekke studier at barn med fraskilte foreldre får flere psykiske problemer som angst, depresjon og utilregnelig atferd. I tillegg har de ofte dårligere utdannelse og lykkes mindre i arbeidslivet.

Det er ikke uvanlig at barn av skilte foreldre, skilles selv når de blir voksne.

Nå ser man også at voksne som er rammet av skilsmisse har en hyppigere forekomst av psykiske og fysiske problemer. Men det er kun hvis den skilte forblir singel i mange år etter skilsmissen.

Utroskap ligger i genene

Ingen overdødelighet hos enker

De amerikanske forskerne har sett på dødsårsaken til 1.300 personer som var mellom 50 og 90 år, fra 1960 til 2000.

Resultatene viser at de som var blitt skilt allerede ved studiens start, og som forble single gjennom hele studietiden, hadde en dødelighet som er like stor som hos storrøykere – selv om de ikke røykte.

Forskerne konstaterte også at det var ikke det å være enslig som var årsaken til den betydelige dødeligheten hos de skilte som forble single. De fant nemlig ikke noen overdødelighet hos dem som var ugifte og som forble ugifte gjennom hele studieperioden eller hos dem som var blitt enke eller enkemann, og som ikke hadde giftet seg igjen.

Hvorfor skilles vi?

De oppdaget også at det ikke var selve begivenheten å bli skilt, som var årsak til den høye dødeligheten. For det var ingen tegn til høy dødelighet blant de som giftet seg på nytt etter en skilsmisse.

Forskerne tror den høye dødeligheten blant ”kroniske” skilte, har noe med personligheten å gjøre.

Personlighet avgjør dødsrisiko

Selv om dårlig økonomi etter en skilsmisse eller høye konfliktnivåer under et skilsmisseoppgjør, der partene føler de ikke kommer seg videre, kan gå utover helsen og øke dødeligheten, tror forskerne at årsaken ligger et annet sted

Prisen på en skilsmisse

De tror nemlig at det har noe med personlighet å gjøre. Personer som i utgangspunktet er nevrotiske eller fiendtlige er mer utsatt for å bli skilt, mener de. Slike personlighetstendenser vil også øke sannsynligheten for at personen er ugift eller forblir singel etter en skilsmisse. Ifølge studien er det 2,5 ganger så stor sannsynlighet for at voksne med antisosial personlighetsforstyrrelse skiller seg. Det er kjent at slike personlighetsforstyrrelser kan gå utover helsen.

Forskerne understreker tilslutt at det må mer forskning til, for å bekrefte hvor helsefarlig det kan være å forbli singel etter en skilsmisse.

Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi, tror ikke det i seg selv er farlig å forbli singel. Han bekrefter imidlertid at det er helsefarlig å være deprimert og ulykkelig – noe mange blir etter en skilsmisse.

Skilte seg - delte huset i to

Enkel oppskrift

- Vi er opptatt av at skilsmisse er en løsning når samlivet er dårlig, og liker ikke så godt å tenke på at svært mange er ulykkelige også etter skilsmissen. Dessverre er det heller ikke noen løsning å la være å skille seg – veldig mange blir enda mer ulykkelige i et dårlig ekteskap enn etter en skilsmisse, sier Kjøs til DinSide Helse.

Han bemerker at studieforfatterne ikke diskuterer helseeffektene av å leve i et dårlig ekteskap.

- Det hadde vært interessant å vite mer om dette. Slik denne forskningsartikkelen konkluderer, er det hvor lenge du er single som gjør utslaget, så rådet må være å finne seg en ny, men da sørge for at det nye forholdet blir godt og varig… Enkel oppskrift, ikke sant??

Studien er publisert i tidsskriftet Psychological Science.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!