Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Like fruktbar etter pillen

Kvinner som slutter på p-pillen, blir like raskt gravid som kvinner som ikke har gått på pillen, viser ny forskning.

Regner du med å måtte vente et halvår før du blir gravid etter å ha tatt den siste pillen på brettet? Da kan du få deg en overraskelse. Du er nemlig like fruktbar som kvinner som ikke har gått på pillen, viser en ny studie.

Temaet har skapt uenighet blant ekspertene i mange år, ifølge Maureen Cronin, forskeren som står bak den nye studien.

- Flesteparten av studiene har vist at det tar en liten stund før fruktbarheten blir normal igjen etter at man har brukt p-piller, men at den innen 6 til 12 måneder er normalisert, sier Cronin til nettstedet WebMD

Blir du tykk av p-pillen? Les mer her: 12 myter om prevensjon:

Tre måneder
Hun fant derimot ingen forsinkelse og ingen betydelig forskjell i graviditetsratene i sin studie. Mer enn 2.000 kvinner som hadde sluttet å ta p-pillen for å bli gravide, deltok i studien som gikk over to år.

Da det hadde gått én menstruasjonsperiode siden de sluttet med pillene, var rundt en av fem kvinner gravide. Etter et år, hadde tre av fire blitt gravide. Dette kan sammenlignes med tallene for kvinner som ikke har tatt p-piller, ifølge Cronin.

I gjennomsnitt brukte kvinnene tre måneder på å bli gravide. Det spilte ingen rolle hvor lenge kvinnene hadde gått på prevensjon.

Med eller uten østrogen, trygg eller utrygg? Her får du alt om p-piller:

Må passe på
Rolf Kirschner, seksjonsoverlege ved Kvinneklinikken ved Rikshospitalet, mener studien bare bekrefter det som mer eller mindre har vært en sannhet.

- P-pillene er såpass lavt doserte at man kan bli gravid umiddelbart etter å ha sluttet med dem. Vår jobb er ofte tvert om å passe på at kvinnene husker å ta dem. Mange av våre provoserte aborter skyldes av kvinnen kan ha glemt å ta p-pillen en dag eller to, sier han til Mozon.no.

Kirschner understreker at kvinner som har hatt problemer med å bli gravid før de begynte på p-pillen, også vil ha problemer etterpå.

- Det er denne grupperingen som i noen grad har vært årsaken til at man har trodd det var vanskelig å bli gravid etter å ha gått på p-pillen, mener han.

Er sikre perioder egentlig sikre? Ja, og faktisk bedre enn kondom, mener forskere: