Like barn leker best

Se på kjæresten din. Minner dere ikke litt om hverandre? Det er faktisk slik at vi ofte faller for noen som minner om vårt eget speilbilde.

Like barn leker best

Se på kjæresten din. Minner dere ikke litt om hverandre? Det er faktisk slik at vi ofte faller for noen som minner om vårt eget speilbilde.

Av Silje Stavik

Hvis du tenker etter kjenner du sikkert mange par som likner litt av utseendet. Kanskje har de likt smil, like øyne , ansiktstrekk - eller samme måte å le på? Et godt eksempel er Kronprinsesse Mette-Marit og Kronprins Haakon Magnus. De kunne like gjerne vært søsken.

Ofte sier man at ulikheter tiltrekker, men ofte er det likheter vi søker.

Ved å elske noen som minner om oss selv i væremåte og bakgrunn, og ikke minst i utseendet, kjenner vi oss hjemme . Men det er ikke bare oss selv vi søker. Vi faller også gjerne for partnere som likner våre foreldre.

Forelsker oss i det kjente

- Studier har vist at vi ofte faller for noen som minner oss om våre foreldre, sier samlivsekspert Malena Ivarsson til den svenske avisa

- Foreldrene er våre første kjærlighetsobjekt. Vi forelsker oss i dem som gir oss beskyttelse og omtanke, og det går igjen senere i livet når vi søker en egen partner. Et godt forhold til foreldrene gjør det lettere å finne en passende partner, sier Ivarsson videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dersom man beundrer moren sin veldig dras gjerne mot en lik kvinne i partnervalg. Misliker man sin mors personlighet velger man gjerne en kvinne som er helt motsatt, sier psykolog Kerstin Hellström til Aftonbladet.

Naturlig forklaring

Hellström tror ikke at man bevisst søker en dobbeltgjenger.

- Jeg tror man tiltrekkes av det man liker. Man faller gjerne for en med like interesser og verdier og det gjør at man ofte finner en partner som også har lik kroppsbygning og klesstil, sier Hellström.

- Jeg og en pasient klippet en gang ut bryllupsbilder fra avisen. Vi ble overrsaket over hvor mange par som faktisk minnet om hverandre av utseendet, legger hun til.

mozon.no 08.11.01