Liggestilling letter ammingen

Sliter du med ammingen? Hvis du legger deg ned, kan du gjøre det lettere for babyen.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En studie av 40 mødre som ammet i ulike posisjoner, viser nemlig at barnets naturlig reflekser lettere blir satt i sving når mor ligger. Denne stillingen ser ut til å sette i gang primitive reflekser som vanligvis ses hos unge pattedyr, skriver BBC News.

Det er Dr. Suzanne Colson som står bak forskningen. Hun foreleser i jordmorlære, og underviser kvinner i en teknikk som kalles biologisk oppfostring. Der ligger moren, og lar babyen ligge på magen oppå henne.

Planlegger du å be om epidural under fødsele? Det kan skape ammeproblemer:

Filmet ammingen
For å finne ut om denne teknikken fremmer ammerefleksene hos babyer, filmet Colson 40 kvinner som ammet i sittende stilling og i liggende eller bakoverlent stilling i babyens første levemåned.

Hun fant hele 17 reflekser hos babyene som fikk mat i liggende stilling. I sittende stilling, observerte Colson bare tre vanlige reflekser.

Kvinnene som ammet i liggende stilling, så også ut til å lykkes bedre. Og selv om flesteparten av kvinnene hadde hatt problemer i starten, fortsatte de med ammingen etter at de gikk over til den nye teknikken.

Les også: Brystmelk gir glade barn:

Suger seg fast
Dr. Colson understreker at studien ikke kan bevise at den nye teknikken er bedre enn den klassiske sittestillingen. Men den utfordrer den rådende normen hvor kvinner blir lært å amme i en bestemt posisjon, mener hun.

- Det var interessant å se at babyene lettere klarte å finne brystet når moren lå flat eller bakoverlent. I mange tilfeller kunne de suge seg fast og spise mens de sov, forteller Colson.

Den frivillige organisasjonen Ammehjelpen gir råd til nybakte mødre. Leder Vibeke Høgseth, mener mødre må bruke den stillingen de synes er mest komfortabel.

- Dessuten egner noen stillinger seg bedre enn andre ved ulike utfordringer eller problemer, for eksempel når barnet er forkjølet og har tett nese, når mor har tatt keisersnitt, ved amming av tvillinger eller tett melkegang lokalisert til ett områder i brystet, forklarer Høgseth.

- Spør om hjelp
Det finnes som regel minst like mange løsninger som det er problemer, og hver enkelt mor må få individuell veiledning, understreker Høgseth. En av fire mødre kontakter Ammehjelpen i områder hvor de er godt kjent, viser organisasjonens statistikker.

Et eventuelt ammepress ligger hos den enkelte mor og hennes omgivelser, tror Høgseth.

- Å amme har blitt normen, og da er det tøft å stå utenfor. Men det er ikke noe nederlag å delamme. Og det viktigste rådet vi kan gi, er at mødrene ikke skal vente for lenge med å spørre om hjelp, mener ammehjelperen.

Er du gravid eller ammende? Her får du nyttige råd om kosthold og mosjon: