Ligg unna alkohol hvis du er gravid

Det er IKKE greit med ”bare ett glass vin”. Totalavhold er det eneste sikre, sier eksperter.

Publisert
Sist oppdatert

Det er amerikanske eksperter som gir gravide klar beskjed i en nylig utgitt veiledning, melder Pressetjenesten AstraZeneca.

Doktor Richard H. Carmona skriver i rettledningen at absolutt totalavhold fra alkohol er det eneste sikre alternativ under et svangerskap.

- Når en gravid kvinne drikker alkohol, så drikker barnet hennes også. Derfor er det i barnets beste interesse at en gravid kvinne rett og slett ikke drikker alkohol, sier Carmona i en pressemelding.

Denne veiledningen er en oppdatering av en tidligere anbefaling fra 1981 som sa at gravide kvinner bør begrense sitt inntak av alkohol. Det var et behov for en enda klarere begrensning fordi selv svært moderate mengder alkohol i fosterlivet kan ha en livslang påvirkning på barnets læring og naturlige utvikling.

Kvinner som ønsker å bli gravide er inkludert i den nye veiledningen siden omtrent halvparten av alle fødsler i USA ikke er planlagt. Forskere sier at misdannelser som et resultat av drikking under svangerskapet kan oppstå så tidlig som den tredje uken; et tidspunkt da de fleste kvinner ikke er klar over at de er gravide.

60-600 norske barn årlig
Så mange som 2 av 1000 babyer i USA fødes med såkalt medfødt alkoholsyndrom som karakteriseres av redusert fysisk vekst, deformert ansiktsform og hjerneskade. Nye studier antyder at for ethvert barn som fødes med dette syndromet, vil ytterligere tre barn utvikle lærings- og atferdsproblemer som skyldes påvirkning av alkohol i fosterlivet.

Selv små mengder alkohol kan påvirke fosterets hjerne og få følger for barnets framtidige psykiske helse. Beregninger fra Sverige og USA tyder på at mellom 60 og 600 norske barn berøres av dette hvert år. Siden 1967 har Medisinsk fødselsregister i Norge totalt registrert 17 barn med medfødt eller føtalt alkoholsyndrom (FAS). Dette er en alvorlig, medfødt alkoholskade.

- Til tross for mange års advarsler om farene ved å drikke alkohol i svangerskapet har ikke antallet barn med defekter forårsaket av alkohol i fosterlivet, blitt redusert, sier forskeren Robert J. Sokol.

Medfødt alkoholsyndrom er fortsatt den fødselsdefekt med mental og adferdsmessig forstyrrelse som er enklest å forebygge.

- Kvinner vet at misbruk av alkohol under svangerskapet er skadelig, sier Sokol, som deltok i arbeidsgruppen som anbefalte en oppdatering av veiledningen fra de amerikanske myndighetene.

- Budskapet om totalavhold under svangerskapet vil være ny og viktig informasjon for mange kvinner som nå er i risikosonen.

Mozon.no, 28.02.2005

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer