Tall fra Folkehelseinstituttet viser mer enn en dobling i antall registrerte tilfeller av flåttbåren sykdom de siste fem årene. Foto: Richard Bartz
Tall fra Folkehelseinstituttet viser mer enn en dobling i antall registrerte tilfeller av flåttbåren sykdom de siste fem årene. Foto: Richard BartzVis mer

Lider du av flått-angst?

I så fall er du ikke alene. Dobbelt så mange blir nå alvorlig syke av flåtten, og tre av fire frykter den vesle plageånden.

De aller fleste grøsser ved tanken på å oppdage en flått som har lagt seg godt til rette i kneskålen din, på magen din eller på snuten til hunden din, for ikke å snakke om armen til barnet ditt.

Hele tre av fire nordmenn frykter dette lille beistet, viser en ny, landsomfattende undersøkelse. Flåtten er det insektet mange frykter mest å bli bitt eller stukket av. Det er fordi vi er redde for å bli rammet av overførbare sykdommer.

Nå er den her!
Sommerens plageånder

Antallet alvorlige sykdomstilfeller som følge av flåttbitt har mer enn doblet seg de siste fem årene. Mange frykter for konsekvensene av å bli bitt av flått, ifølge en pressemelding fra insektmiddelprodusenten Autan.

Og vi har vel all grunn til å være engstelige, for tallene er sammenfallende med statistikken Folkehelseinstituttet har på flått og antall syke nordmenn de siste fem årene.

Jevn øking

Lyme Borreliose er den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge, og det har vært en jevn økning i antall sykdomstilfeller de siste årene.

Det ble registrert 149 tilfeller i 2003, mens det i fjor ble registrert 347 tilfeller.

Men selv om mange frykter flåtten, er det svært få som bruker flåttmiddel for å beskytte seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvitløk beskytter mot flått

Nesten syv av 10 (67 prosent) oppgir at de sjelden eller aldri benytter mygg- og flåttmidler. Det finnes i dag mange effektive produkter på markedet, men ut fra undersøkelsen virker det som kjennskapen til produktene er dårlig.

Føre var mot farlige flått

Unngå flåttfare

Er man mye utendørs, skal man ta flåttfaren på alvor, hevder Stefan Malmström, teknisk ansvarlig i Autan.

Hans tre beste råd for å unngå flått er disse:

1. Bruk flåttmiddel
2. Kle deg i lyse klær
3. Sjekk deg (og hunden din) når du kommer tilbake fra tur.

Flåtten kan bite seg fast på de fleste steder på kroppen. Det er derfor viktig å sjekke seg nøye etter at man har vært ute i områder med flått. Få gjerne hjelp av noen til å sjekke steder som er vanskelig å se selv.

Eller er flåttmiddel bare en flopp? Sjekk her!

- Skal man på biltur, tar man naturligvis med bilnøklene. Like naturlig bør det bli å ta med flått- og myggmidler når man ferdes i skog og mark, avslutter han.

Det er analysebyrået Visendi AS som har utført undersøkelsen på vegne av Autan.

Redd for flått

Er du redd for å bli bitt av flått? (Avsluttet)
Ja, kjempe redd. Jeg hater de små krypene.(51%) 855
Litt, men det er jo bare å være forsiktig. Jeg er mer redd for at hunden/barna blir bitt. (29%) 476
Nei, ikke spesielt. Det er da ikke noe stress?(20%) 332
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.