Lever skattekortet nå

Da slipper du 50 prosent skatt på februarlønnen.

Ingen slipper unna å levere skattekortet til arbeidsgiver. Foto: Kristina Picard
Ingen slipper unna å levere skattekortet til arbeidsgiver. Foto: Kristina Picard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi er inne i et nytt skatteår, og i den forbindelse er det noen forhold du skal være oppmerksom på. Først av alt er det på tide å levere skattekortet. For etter januar skal det trekkes 50 prosent skatt av lønnen frem til arbeidsgiver mottar skattekort for 2009. Og dette gjelder uten unntak.

- Noen bedrifter henter opplysninger elektronisk hos oss, men arbeidstaker plikter likevel å levere skattekortet til arbeidsgiver, sier Lise Halvorsen hos Skatteetaten.

Det er ikke tilstrekkelig at den ansatte oppgir riktig trekkprosent til sin arbeidsgiver, skattekortet må, ifølge loven, leveres. Og hvis skattekortet for 2008 ble brukt for januarlønnen i 2009, og du fremdeles ikke har levert det nye skattekortet i februar, skal det trekkes 50 prosent skatt av all lønn du har fått utbetalt i 2009, også januarlønnen.

- Ikke offentliggjør skattelistene

Lever heller "galt" kort

Både Skatteetaten og DinSide har gjort oppmerksom på at de kraftige endringene i rentesituasjonen kan føre til at du trekker for lite eller for mye skatt, og at du derfor kan gjøre lurt i å søke om et nytt skattekort basert på nye opplysninger. Et eventuelt korrigert skattekort kan leveres arbeidgiver senere på våren hvis du ikke har mottatt det ennå.

Skattekortene vi nå har mottatt, bygger på prognoser for inntekter og utgifter i 2009. Du bør derfor følge med i renteutviklingen og endre skattekortet ditt når det trengs. Skulle rentene fortsette å stupe og du har mye lån, vil du risikere å trekke for lite skatt. Har du formue på bok med høy sparerente og rentene daler, kan det være at du trekkes for mye skatt. Du må selv følge med på utviklingen og endre skattekortet ditt, melder Skatteetaten.

Du henvender det til Skatteetaten for å søke om nytt skattekort. Her kan du klikke deg rett inn til denne tjenesten.

Skulle du være så uheldig å måtte betale 50 prosent skatt i januar og februar i år, blir dette selvsagt regulert i skatteoppgjøret for 2009. Rentesatsen på tilgodebeløp fra Skatteetaten var i fjor 3,6 prosent for de som fikk oppgjøret i juni, 4,5 prosent for de som fikk oppgjøret først i oktober.

Små justeringer i satser og innslagspunkter kan være gunstige for deg.

Vet du om du skal betale mer eller mindre skatt i 2009? Regn ut her

Mange har krav på frikort

550.000 nordmenn kan ha krav på frikort. Grensen for å benytte frikort går ved 39.997 kroner. Den som ikke kommer til å tjene mer enn dette, kan be om frikort. Den raskeste måte å få frikort på, er å bestille det via www.skatteetaten.no, skriver Skatteetaten på sine hjemmesider.