Lever med medisiner

Antallet unge med astma har økt de siste årene. Erik Paulsen (12) synes det er dårlig gjort at han har fått sykdommen.

Stadig flere unge får astma, og sykdommen er en av de raskest voksende i landet. I Oslo har antallet barn med astma blitt doblet de siste ti årene.

I går var det Verdens Astmadag, og Norges Astma- og Allergiforbund forteller at én av fem barn i Oslo nå har problemer med astma og allergier.

Om denne utviklingen fortsetter, vil halvparten av befolkningen ha utviklet astma og allergier i løpet av ti år.

Blir fortere sliten
En av dem er Erik Paulsen (12). Han fikk diagnostisert astma da han var omtrent to år gammel. Sykdommen begynte som allergi, men utviklet seg til moderat astma.

- Dagens medisiner er så gode at vi ikke har opplevd de store anfallene vi hørte om før. Han klarer å takle det, men han må lære seg å leve med astma, sier moren Merete Wisth.

Erik er allergisk mot dyr, bjørk og timotei. Etter møter med dyr eller en tur i skogen, fremskyndes astmaen av den allergiske reaksjonen. Da får han tett pust og kløe i øynene.

- Jeg tar medisiner, men det hender jeg glemmer det, sier Erik.

På fritiden spiller han fotball, og han merker at han blir raskere andpusten enn kameratene. Men siden han er keeper, slipper han å løpe så mye på fotballbanen.

Prøver og feiler
Erik er glad i dyr, og han synes noe av det verste med astma er at han ikke kan være sammen med dyr på samme måte som kameratene.

- Jeg blir litt annerledes, sier han.

Merete forteller at de lever et normalt liv og vet hvilke miljøer de kan oppsøke.

- Vi må prøve og feile og ta forholdsregler. Men noen ganger lurer han på hvorfor akkurat han fikk astma, sier hun.

Farlig miljø
Karin Lødrup Carlsen er blant forskerne i Miljø- og Barneastmastudien ved Ullevål Universitetssykehus. Studien ble utført for å definere faktorer som kan føre til astma og allergi hos barn.

- Jeg er ikke i tvil om at miljø i stor grad påvirker det økende antallet barn med astma, sier Carlsen.

Med miljø mener hun både livsstil og miljøfaktorer.

- Det var vært en økning de siste 10-20 årene som ikke kan forklares med genetikk. Hva grunnen er, jobber vi fremdeles med å finne ut, sier hun.

Det er mye diskusjon omkring grunnen til astma og allergi. Carlsen tror en grunn kan være at vi styrer unna sunne bakterier, men ikke holder oss unna de usunne, som forurensning. Økende antall biler på diesel kan også være skadelig.

- Dieselpartikler kan påvirke immunforsvaret. Men dette må man også forske videre på, sier hun.

Den europeiske studien PINCHE viste i april at luftforurensning og giftige stoffer er blant de største truslene for barn i dag.

 

Mozon.no, 03.05.2006