Lev lenger med gode venner

Vil du leve lenge? En god venn betyr mer for livslengden enn svigermødre og barnebarn.

Gode venner hjelper på både humøret og helsen.

Nå har australske forskere også oppdaget at gode venner henger sammen med et lenger liv.

Godt nettverk
Undersøkelsen som startet i 1992 har tatt sett på sammenhengen mellom livslengde og sosoialt nettverk for 1500 mennesker over 70 år. Deltakerne ble intervjuet om sosiale nettverk og hvilken kontakt de hadde med slektninger, venner og bekjente.

Ti år senere talte forskerne opp hvem som fortsatt var i live og hvem som hadde gått bort i løpet av perioden.

Forskerne så at nær kontakt med barn og andre slektninger hadde liten effekt på dødsstatistikken. De med et sterkt nettverk av venner og bekjente hadde derimot en statistisk lavere risiko for å stryke med i løpet av tiårsperioden.

- Valgfrie forhold med venner og bekjente har en positiv effekt på oddsene for å leve lenge, i motsetning til kontakt med barn eller andre slektninger som du ikke kan velge selv, skriver forskningleder Lynne Giles ved Flinders University i Adelaide, Australia.

Undersøkelsen er publisert i fagmagasinet Journal of Epidemiology and Community Health.

Motvirker depresjon
Forskerne har også en annen forklaring på vennenes positive betydning. Gode venner kan oppmuntre oss til å leve sunnere og motvirke følelsen av depresjon eller angst når livet blir vanskelig.

En av seks nordmenn opplever en eller annen gang angst eller depresjon, og problemene rammer flest eldre og kvinner.

En tidligere undersøkelse har også vist at gode venninner er bedre for mange kvinner enn både psykolog og medisiner når livet butter imot.

LES HELE SAKEN: VENNINNER ER BEST MOT DEPRESJON

 

Mozon.no, 17.06.2005