Lev godt på kreditt

Stadig flere nordmenn har oppdaget kredittkortenes muligheter for rentefri betalingsutsettelse. Men hva gjør vi når vi bare må ha en sofa til 20.000 kr, og 45 dagers betalingsutsettelse rett og slett ikke er nok?

Løsningen ved akutte pengekriser ser for stadig flere ut å være et kjøpekort. Et kjøpekort gir deg muligheten til å handle selv om du ikke har penger akkurat der og da. Det som skjer er at du søker et finansieringsforetak, ofte er det norske banker som står bak, om forbrukslån. Og etter en rask kredittsjekk, kan du få opp til 50.000 kroner ekstra til varekjøp.

Deilig enkelt

Ofte foregår alt mens du er i butikken. Du fyller ut et låneskjema, og butikkmedarbeideren ringer opp finansieringsforetaket som gjør en rask kredittvurdering mens du venter. Så kan du lykkelig spankulere ut av butikken med en ny sofa eller tv uten å ha betalt et øre.

Du kan også søke direkte til kortutstederen. På denne måten vil du hele tiden kunne ha en kreditt i reserve, som et alternativ til vanlige kredittkort. Et slikt reserve koster deg ingen ting før du faktisk benytter deg av den.

Dyrt,dyrt,dyrt


Det er ikke å stikke under stol at slike kjøpekort kan koste flesk. Med årlig effektiv rente på opp mot 30 prosent på flere av kjøpekortene, dreies markedsføringen over på fordelene med betalingsutsettelse og lav månedlig nominell rente.

I følge kredittkjøpsloven skal det ved alle salg på kreditt opplyses om den reelle effektive renten. Og du bør alltid sjekke den effektive renten før du tar opp slike forbrukslån. Se hva kjøpekortene egentlig koster ved å følge lenken oppe til høyre.

Hvem passer kjøpekort for?

Kjøpekortet passer faktisk best for de som i utgangspunktet ikke trenger det. Det er fordi kortene er designet slik at brukeren lokkes med en billig rentefri periode etter kjøpet. Betaler du tilbake umiddelbart etter at denne perioden er ferdig, har du utnyttet mulighetene som kortet har til fulle.

Faktisk ville finansieringsselskapene trolig tape penger hvis alle kundene deres var såpass bevisste kjøpere.

-Vi har mange forskjellige typer kunder, forteller Niels Aall fra Ge-capital som står bak et av Norges mest populære kjøpekort, Her&Nå. Han sier videre at det er heller et mindretall som betaler tilbake hele kreditten umiddelbart etter den rentefrie perioden.

Betalingsutsettelse

For at disse kjøpekortene skal være et godt alternativ for deg og meg må de altså brukes riktig. Dette betyr at du ikke hemningsløst bør går rundt og shoppe uten å tenke på at pengene skal betales tilbake, men planlegge og utnytte de mulighetene som kortet gir deg.

I praksis betyr dette at du bør benytte deg av de kortene som gir deg mulighet til en rentefri betalingsutsettelse. For de fleste kortene gir deg mulighet til å få opp mot 9 måneders rentefri utsettelse, mot at du betaler et gebyr. Disse gebyrene ligger ofte på 200-400 kroner for en utsettelse på rundt 4 måneder.

Riktig bruk

En slik utsatt betaling er ikke i seg selv alltid gunstig. Betaler du 400 kroner i gebyr for 4 månders betalingsutsettelse av et kjøp på 5000 kroner, får du faktisk en effektiv rente på over 28 prosent.

Bruker du en kreditt på 20.000 kroner, og har nå samme betingelsene som over, blir den effetive renten derimot bare litt over 6.2 prosent. Noe som er et svært gunstig tilbud. Sjekk vår Kjøp nå, betal om 4 måneder kalkulator.

På denne måten vil du kunne få en svært gunstig finansiering. Du får faktisk en rabatt på kjøpet om du benytter tilbudet, og setter pengene til forrentning i banken i den rentefrie perioden. Sørg da for å ha en god innskuddsrente

Andre aktuelle artikler fra DinSide:
-Når kontantene kommer til kort
-Rimeligere avbetaling
-Slik pruter du med kjøpekort
-DinSides effektive rentekalkulator