Lev godt i 100 år

Dødeligheten i Norge synker stadig. Her er tipsene som gjør deg eldgammel og glad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste statistikkene fra Statistisk Sentralbyrå er hyggelig lesning for de gamle.

Tallene fra 2004 viser nemlig at dødstallene fortsetter på vei nedover med færre dødsfall på grunn av hjertesykdommer og slag. Nedgangen gjelder spesielt for dem over 80 år, skriver Dagens Medisin.

Gammel og glad
Vil du leve i hundre år og dø med et smil om leppene? Da bør du følge rådene fra det vitenskapelige magasinet New Scientist.

De har spurt en rekke eksperter om hva som skal til for å bli skikkelig gammel. Og bortsett fra de åpenbare rådene som mosjon og sunn mat, har ekspertene også noen tips som kan gjøre det gøy å bli gammel.

Les tipsene her: Slik blir du 100 år

Mer moro, vind i håret, et godt glass vin og en snill kone er blant tipsene fra de amerikanske ekspertene. De legger også vekt på hjernetrim med et godt kryssord og en positiv innstilling til fremtiden. Men er det mulig å bare kose seg til en høyere alder?

Lek og mot
- Dette er interessante råd som stemmer godt med en klar tendens i vår tid. Vi forskere må nemlig erkjenne at vi har vært altfor opptatt av molekyler og kropp. da glemmer vi at livet også består av ånd og sjel, sier professor i sosialmedisin Per Fugelli til Mozon.

- Helse består jo ikke bare av kjemi og fraværet av sykdom. Trivsel, gode fellesskap og verdighet er grunnleggende betingelser for god helse. Legg til lek, mot, håp og en liten dose fandenivoldskhet, så har du et solid utgangspunkt for god helse, mener Fugelli.

Han advarer også mot å lese altfor mange artikler om helse og sykdom om du ønsker å holde deg frisk og glad.

- Mye av den informasjonen som handler om helse fokuserer jo på det farlige, og da blir helse fort en plikt og et strev. God helse kan jo ikke skrives ut på resept og du vet best selv hva som gir trivsel, sier Fugelli.

Nye utfordringer
Han får støtte fra Odd Steffen Dalgard som er professor emeritus ved Folkehelseinstituttet.

- Forskingen viser at det er en sammenheng mellom god livskvalitet og et langt liv, hvis vi med god livskvalitet mener opplevelsen av å være rimelig tilfreds med livet. Men livskvalitet er et komplisert begrep, og hva som er godt for en person trenger ikke å være godt for en annen, sier Dalgard til Mozon.

Men det er ikke bare latter, sang og rødvin som skal til for å leve et langt og lykkelig liv. Det er også viktig å tåle kompliserte sosiale forhold og nye utfordringer for å få mest mulig ut av livet.

- Listen fra New Scientist har mange gode tips, men jeg synes den bærer for mye preg av idyll og kos, og den er svært egosentrisk, mener Dalgard.

- Faktisk viser forskingen at det å ha et meningsfullt og aktivt sosialt liv, der det ikke bare dreier seg om hygge, men om et forpliktende og kanskje krevende forhold til andre mennesker, er av stor betydning for trivsel og helse.

- I sin alminnelighet er det viktig at en opplever utfordringer, at en har følelsen av å få til noe, og at en har rimelig kontroll over sin egen livssituasjon. Vi vet at fysisk aktivitet mobiliserer livskrefter, og det ser det ut til at sosial aktivitet gjør det samme, sier professoren.

 

Mozon.no, 07.06.2006