Lettere syk uten jobb

Arbeidsledighet kan skade immunforsvaret vårt. Men det finnes heldigvis en kur.

Illustrasjonsfoto:Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto:Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du gått arbeidsledig over en lengre periode? Da har du kanskje lagt merke til at alt det kjipe kommer på en gang. Ikke bare kjeder du deg og har selvfølelse lik null, men forkjølelse og omgangssyke slår til i ett sett.

Det kommer rett og slett av at kroppens forsvarsverk heller ikke er på topp. Ifølge forskere fra University of California San Fransisco har arbeidsledige generelt dårligere immunforsvar enn personer i jobb, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det kom forskerne fram til etter å ha fulgt 100 yrkesaktive og 100 arbeidsledige i fire måneder. Blodprøver viste at de arbeidsledige generelt sett hadde et lavere nivå av hvite blodlegemer, som er viktige for immunforsvaret. Sannsynligvis er det stresshormonet norepinephrine som går til angrep på forsvarscellene.

Sommer og sol gjør derimot godt for kroppens forsvarssystem:

Jobb reparerer forsvaret
Men forskerne gjorde også en mer oppmuntrende oppdagelse: Da de arbeidsledige fikk jobb, gjenopptok også de hvite blodlegemene arbeidet sitt etter hvert.

- Vi tror dette er den første studien blant mennesker som kan bevise at immunforsvaret helbredes etter en definerbar slutt på en kronisk stressfaktor, skriver forskerne i tidsskriftet Psycosomatic Medicine.

Sosialmedisiner ved NTNU, Steinar Westin påpeker at forskere i Sverige kom til lignende resultater på 1970-tallet. Han har selv skrevet doktoravhandling om arbeidsløshet og helse, og mener det er en viktig problemstilling.

Vinn eller forsvinn
- Jobben er en stor del av vår identitet og selvrespekt. Ved langvarig arbeidsledighet får vi en ukontrollert stressreaksjon som varer lenge og ikke blir skrudd av og dermed kan påvirke immunforsvaret vårt. Mennesket har ikke godt av å leve under utrygghet over lengre tid, fastslår han.

I mars var to prosent av befolkningen registrert som helt arbeidsledige, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå. Ifølge Westin vil slike stressmekanismer også ramme andre som befinner seg i utkanten av arbeidsmarkedet, som for eksempel langtidssykemeldte.

- Dagens arbeidsliv hyller i stadig større grad konkurransen. Det kan sammenlignes med fotballideologiens råskap og ”vinn eller forsvinn”-mentalitet, sier Westin.

Jobbmas kan være like farlig som røyking:

Tøff situasjon
Oppfordringene til folk som plutselig faller utenfor arbeidslivet har vært å holde fast ved de daglige rutinene, gjøre andre ting og ikke gi slipp på det sosiale nettverket.

- Men vi kommer ikke unna at hvis man har fått sparken og står der og vet at dagpengene ikke strekker til, da er det begrensa hva slike råd kan hjelpe med, mener sosialmedisineren.

Ifølge de amerikanske forskningen er den beste medisinen altså rett og slett å komme seg ut i jobb igjen. Allerede i løpet av den første måneden på jobb, begynte immunsystemet å reparere seg selv.

Er eksamen like rundt hjørnet? Slik takler du nervene: