Lettere fødsel med akupunktur

Akupunktur og kinesisk burot kan få fosteret til å snu seg i riktig posisjon før fødselen.

Publisert
Sist oppdatert

Akupunktur er etterhvert blitt et kjent innslag på fødestuene. Nålene kan nemlig brukes som smertestillende behandling under fødselen.

Nå undersøker jordmor og akupunktør Kari Normann enda et bruksområde for akupunktur for gravide kvinner: Med nåler og kinesisk burot kan fosteret stimuleres til å snu seg i riktig posisjon før fødselen.

Frykter keisersnitt
I fjor høst behandlet Normann ved Balderklinikken i Oslo syv gravide. Hos fem av dem snudde fosteret seg i riktig stilling etter behandlingen.

Utenlandske studier har vist at mellom 60 og nærmere 90 prosent av gravide med fostre i seteleie opplever at fosteret snur seg etter behandling med akupunktur og kinesisk burot.

Normann får blant annet henvist gravide som skal føde ved ABC-klinikken i Oslo, og som ved seteleie ikke kan føde ved denne klinikken.

- De som kommer til meg er fortvilte og engstelige for at de kanskje må forholde seg til en annen jordmor og et annet fødested enn planlagt - og at fødselen kan risikere å ende med keisersnitt dersom barnet ikke snur seg i tide, sier Normann til Dagens Medisin.

Påvirker nyrene
Behandlingen foregår ved at det settes en nål på yttersiden av hver lilletå. Samtidig varmes opp Moxa, kinesisk burot. Moxa holdes over stedet der nålene er stukket for å gi ytterligere varme. Kvinnene får med Moxa hjem for å varme opp de to punktene selv - ti minutter morgen og kveld.

Etter at nålene er satt, står den gravide på alle fire i cirka ti minutter, for å «åpne» bekkenet. Til slutt setter Normann andre nåler som roer ned og påvirker nyrefunksjonen, som ifølge kinesisk medisin er det organet som gir energi ved svangerskap og fødsel.

Vanligvis gjennomføres to til tre behandlinger hver eller annenhver dag. Ved uteblitt effekt kan behandlingen gjentas etter en ukes tid. Best resultater ses hos gravide i svangerskapsuke 34 til 36.

- Jeg har imidlertid behandlet gravide helt opptil 38. uke med vellykket resultat, forteller Normann.

Naturlig smertebehandling
Lindring av smerter er kanskje det mest kjente området for behandling med akupunktur. Flere fødestuer har nå akupunktur som alternativ smertelindring ved fødsel og behandlingsmetoden har fått mange tilhengere.

LES HELE SAKEN HER: BEDRE FØDSEL MED AKUPUNKTUR

 

Mozon.no, 17.01.2005

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer