Lettere å slette gjelden sin

Regjeringen myker opp reglene for gjeldsordning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En SIFO-undersøkelse fra 2005 viser at de som nå søker om gjeldsordning, i langt større grad enn tidligere er uten lønnet arbeid og ofte har ulike sosiale og helsemessige problemer.

KALKULATOR: Kan du får gjeldsordning?


- Gjeldsordningsloven er et viktig virkemiddel i innsatsen mot gjeldsproblemene i private hushold. Det er nå behov for å oppdatere loven. Gjeldsproblemene har i dag helt andre årsaker og rammer andre samfunnsgrupper enn da loven var ny. Vi ønsker at loven i større grad skal kunne hjelpe flere av de som rammes i dag, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.

Antall gjeldsordningssaker gikk ned i 2006 og 2007. I år er tendensen snudd, og i første halvår økte antall saker med nær 18 prosent sammenliknet med fjoråret. Bare vel 20 prosent av søkerne deltar i yrkeslivet, mot 80 prosent i 1994.

I de senere år har stadig flere nordmenn bosatt seg i utlandet, og noen av disse har tung gjeldsbyrde. Nordmenn bosatt i utlandet har en samlet gjeld på nærmere to milliarder kroner.

Renteøkning gir fire millioner inkassosaker i år

I høringsnotatet foreslås:

 • Å lempe på kravet om at den som søker om gjeldsordning først må ha forsøkt å forhandle frem en ordning på egen hånd.
 • Straffedømte under rehabilitering skal i større grad slippe karantenetid før åpning av gjeldsforhandling kan skje.
 • Større fleksibilitet omkring gjeldsordningsperiodens lengde og innføring av alternative oppgjørsformer som for eksempel ved engangsinnbetaling.
 • Mulighet for utenlandsboende til å søke om gjeldsordning i Norge
 • Enklere og mer rettferdig behandling av restskatt og skattemessig tilgodebeløp.
 • Å åpne for endring i regelen om at kreditorene kan kreve ekstra innbetalinger av de som arver, mottar gevinst eller lignende etter at gjeldsordningen er gjennomført.
 • Her kutter du renteutgiftene

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!