Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.comVis mer

Les dette før du kjøper sykkelhjelm

Hvilke hjelmer anbefaler ekspertene?

Føler du deg som en malplassert landeveisrytter når du sykler nedover gata med sporty hjelm på - med en romantisk damesykkel mellom bena? Det finnes godkjente alternativer, ifølge Trygg Trafikk.

Når du skal kjøpe hjelm finnes det hjelmer som passer bedre for rolig sykling i byen, og du kan finne en hjelm som passer din stil og bruk av sykkel.

Trygg Trafikk har i 2009 og 2010 fått ansvaret for den nasjonale sykkelhjelmkampanjen. Fremfor å snakke om risiko og hodeskader igjen har kampanjen som mål å inspirere til å finne en hjelm som passer egen stil. Siden kampanjen startet opp ser utvalget ut til å bli bredere, både i sportsbutikker og gjennom nyetablerte nettbutikker.

Kulere

Mange vinterhjelmer finnes også i varianter til bruk på sykkel. De såkalte skate- og streethjelmene er faktisk godkjente for sykling - og er hakket tøffere? De gir mindre ventilasjon, men beskytter like godt mot slag i hodet.

Ikke bruk BMX-helhjelm når du sykler i trafikken. Den dekker ørene, og da kan det være vanskelig å høre bilene. Disse hjelmene er dessuten tunge og har dårlig ventilasjon.

Les også: Sykkelen for deg som vil løpe

Dette må du passe på når du skal kjøpe hjelm

Når du skal kjøpe hjelm må du passe på at den dekker pannen, issen, tinningene og bakhodet. Den må ha riktig størrelse, og må kunne reguleres så den sitter godt på hodet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjelmen må også tilfredsstille offentlige krav til sikkerhet. Sykkelhjelmer skal være merket med CE og EN 1078 som er det europeiske direktivets standard for hjelmer som er godkjente for skating og sykling.

En hjelm med god ventilasjon gjør hjelmen mer behagelig å ha på, og sterke farger synes godt i trafikken.

Dette må du passe på når du skal bruke hjelm

En sykkelhjelm har liten effekt hvis den sitter feil eller for løst.
Ifølge Trygg Trafikk skal hjelmen sitte behagelig og fast på hodet, den skal bare kunne skyves noen få centimeter fram og tilbake, og ikke så langt tilbake at pannen er fri.
Det er spesielt viktig at hjelmen dekker panne og tinninger fordi 70 prosent av slag mot hodet treffer her.

Hjelmen må sitte så godt fast at den ikke faller av ved sykkelvelt. Den skal ikke hindre syn og hørsel. Ulike størrelser og justeringsmekanismer gjør at du kan få en hjelm som passer akkurat til ditt hode.

Hakereima skal ikke være elastisk, men den skal kunne justeres. Den skal spennes passe stramt. Låsen på hakereima skal være lett å åpne og lukke.

Les også: Hjelmpåbud gir færre hjerneskader

VIKTIG: Kast skadet hjelm

En hjelm som har fått et kraftig støt, skal erstattes med en ny. Den skal byttes ut selv om skadene ikke er særlig omfattende. En dyp ripe kan være nok til at den ikke beskytter godt nok i en ulykkessituasjon.

Disse er faktisk flinkest til å bruke hjelm

I fjor brukte 44 prosent av alle syklister hjelm - og menn er flinkere til å beskytte hodet enn kvinner. Kanskje på tide å ikke være så tjukk i huet, og sjekke ut sykkelpikene.no?