<B>SKEPTISKE:</B> Ifølge Buypass vil en økende, men fortsatt liten del av julehandelen foregå på nettet. En av grunnene er at mange nordmenn fortsatt er skeptiske til å handle på nett. Foto: Per Ervland
SKEPTISKE: Ifølge Buypass vil en økende, men fortsatt liten del av julehandelen foregå på nettet. En av grunnene er at mange nordmenn fortsatt er skeptiske til å handle på nett. Foto: Per ErvlandVis mer

Les dette før du handler

Gode tips til sikker netthandel i julen.

Handels- og servicenæringen regner med at årets julehandel vil øke betraktelig, og at nordmenn vil legge igjen mer penger enn noen gang tidligere i norske butikker før jul.

Nettbutikkene vil trolig også nyte godt av nordmenns kjøpelyst. En undersøkelse utført av nettsikkerhetsselskapet Buypass viser at flere av de store norske nettbutikkene forventer en vekst i julehandelen på mellom 15 og 20 prosent sammenliknet med fjoråret.

LES OGSÅ: Fristen er fortsatt ikke ute

Skeptisk

Selv om flere velger internett som kjøpesenter før jul, er det langt fra alle som er komfortable med å handle på nett. Undersøkelsen fra Buypass forteller at mange nordmenn er svært skeptiske til å oppgi betalingsinformasjon på internett.

- Selv om nettbutikkene har gode sikkerhetsløsninger må de ikke ta folks tillit for gitt. Nettbutikkene må fortsatt aktivt bygge tillit hos kundene samtidig som de styrker den reelle sikkerheten, sier sikkerhetssjef John Arild Johansen i Buypass.

Han konkluderer med at sikkerhetsrisikoen er hovedgrunnen til at mange potensielle kunder ikke ønsker å handle på nettet.

Gode tips

Men trenger du å bekymre deg når du legger igjen kredittkortdetaljene i en nettbutikk? Risikoen er selvfølgelig til stede, men det er ikke sikkert den er så mye større enn om du handler i en fysisk butikk.

Det viktigste, uansett om du handler på nett eller i en fysisk butikk, er at du følger noen enkle sikkerhetsregler.

Er du i en butikk, bør du for eksempel holde hånden din over når du taster de fire sifferne, slik at ingen kan se pin-koden din. Handler du på nett er det andre faktorer du bør tenke på.

Her er Buypass sin smørbrødliste for hva du bør tenke på når du netthandler:

 • Sjekk at du har tastet inn riktig adresse. En stavefeil kan bringe deg til andre nettsteder med uærlige hensikter (phishing)
 • Sjekk at nettstedet benytter sikkerhetsmekanismer som SSL, se etter hengelås og helst grønn adresselinje. Dette gir både tillit, i form av at nettstedet er det det utgir seg for å være, og sikkerhet i form av kryptering og sikring av informasjonen som sendes
 • Det er viktig at PC-en din er sikret for bruk over internett:
  1) Oppdater operativsystemet (Windows/Mac OS) med de siste oppdateringer fra leverandøren
  2) Sørg for å ha oppdatert antivirusprogram installert
  3) Slå på personlig brannmur
 • Bruk alltid et sterkt passord (her er de vanligste passordene)
 • Betal alltid med kredittkort (forutsetter selvsagt at du har kontroll på økonomien din)
 • Sjekk kontoutskriften din med jevne mellomrom, for å oppdage bruk du ikke gjenkjenner. Du er beskyttet gjennom både kjøpsloven og kredittkjøpsloven
 • Vær skeptisk mot å legge igjen unødvendig mye personopplysninger på nettstedet, eksempelvis kredittkortnummer eller fødselsnummer
 • Husk at fremstår noe som for godt til å være sant… så er det som regel det!