Les dette før du bruker deodorant

Se hva den inneholder.

"BARE" LITT GODLUKT: Vær obs på hva som egentlig befinner seg i deodoranten/antiperspiranten.  Foto: Colourbox
"BARE" LITT GODLUKT: Vær obs på hva som egentlig befinner seg i deodoranten/antiperspiranten. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En dæsj der, og en dæsj her. De aller fleste av oss bruker deodorant eller antiperspirant daglig. Det er jo en del av vår velvære og skjønnhetsrutine.

Grunnen til at vi bruker det er for å dekke over svettelukt eller bremse ned svetteproduksjonen i underarmene. Mange mener likevel at du gjør lurest i å ikke bruke noe som helst under armene og at naturlig er det beste, men hvem har vel lyst til å lukte vondt?

Les også: Britiske forskere advarer mot deodorant

Farlig eller ufarlig?

Det har vært mange debatter og rykter om det er bra eller ikke. Enkelte kvinner har blant annet mottatt skremmende eposter hvor det står at du kan få brystkreft av å bruke det, eller hørt at gravide ikke bør bruke antiperspirant.

Men hva inneholder egentlig antiperspiranten? Hvorfor er den så skummel? Dette har nettstedet Good undersøkt nærmere.

Ettersom de fleste antiperspiranter stort sett inneholder det samme, har de tatt for seg de mest brukte og kontroversielle ingrediensene:

Bruker du deodorant eller antiperspirant? (Avsluttet)
Ja, deodorant(59%) 1238
Ja, antiperspirant(25%) 515
Det hender(9%) 180
Nei(8%) 158
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Les også: Farlig parfyme

Aluminium

Aluminium er en nervegift, og studier gjort på forsøksdyr viser at denne giften kan være helseskadelig. Dette var først antatt å ha en sammenheng med Alzheimers, men det finnes ikke entydige resultater som viser dette.

En studie har også funnet aluminium i brystvev, og siden brystene ligger ganske nærme armhulene, kan det være nærliggende å tro at aluminium kan bevege seg fra armhulen og inn i kroppen. Skummelt!

Les også: Bruk deodorant!

«Transportørstoff»

Med dette menes det stoff som skal gjøre det lettere for andre stoffer å komme inn i kroppen.

Det finnes mange ulike typer av disse, deriblant propylene glycol og Disodium EDTA. Disse blir ikke betegnet som de verste stoffene, men de kan skape problemer ettersom ettersom de baner vei for andre trøblete stoffer.

Les også: Gutt døde av deodorant

Triclosan

Triclosan er et organisk antibakterielt stoff, som U.S. Food and Drug Administration (FDA) er svært skeptisk til.

Det er faktisk ikke selve svetten som får folk til å stinke, men bakterier. Triclosan blir brukt i deodoranter og antiperspiranter fordi det dreper disse bakteriene.

En annen ting som er verdt å merke seg, er at studier har vist at stoffet kan være hormonforstyrrende. Det har skremmende nok klart å endre kjønnet på fisker.

Ifølge Forbrukerportalen kan også Triklosan være med på å gjøre bakterier motstandsdyktige mot antibiotika.

Les også: Slik løser du svetteproblemet

Parfyme

Deodoranter og antiperspiranter kan dufte så mangt, og vi liker jo at det finnes alt til enhver smak. Det som likevel er urovekkende med dette, er at det faktisk kan være flere kjemikalier som skjuler seg under navnet parfyme. Dermed blir det hele ganske vagt, for hva befinner seg egentlig i denne «parfymen»?

Greenpeace har tidligere testet 36 velkjente parfymemerker, og advart folk mot å bruke enkelte av dem. Der ble Britney Spears parfyme «Curios» verstingen, fordi den ikke sa noe om at parfymen inneholdt over en prosent ftalater, som kan hemme sædproduksjonen hos menn.

På reklamen stod det i stedet «En frisk duft av hvite blomster», som unektelig høres mer delikat og fristende ut enn «En frisk duft som kan skade sæden».

Det kan altså lønne seg og kikke en ekstra gang på hva deodoranten/antiperspiranten din inneholder - bare for å være på den sikre siden.

Bruker du deodorant eller antiperspirant? Fortell om dine vaner i den lille boksen oppe til høyre i artikkelen.