Les bruksanvisningens advarsler

Gjør du noe manualen advarer mot, kan du miste reklamasjonsretten.

<b>LES OG LÆR: </b>Bruksanvisninger er ikke bare lure å lese for å få mest mulig ut av produktet ditt, men også for å unngå trøbbel med butikken i ettertid.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LES OG LÆR: Bruksanvisninger er ikke bare lure å lese for å få mest mulig ut av produktet ditt, men også for å unngå trøbbel med butikken i ettertid. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Leser du bruksanvisninger?

«Uff, nei!» vil mange svare.

Om du først leser en bruksanvisning, pleier du å også lese sikkerhetsadvarslene?

«Niks!» vil enda flere svare.

Men det burde du. For går produktet i stykker fordi du har brutt manualens oppfordringer, kan reklamasjonsretten gå i vasken.

Hvor vanskelig er det å skru opp en IKEA-TV? Vi finleste manualen og filmet resultatet!

Manualen som fiende

Forbrukertvistutvalget (FTU) bestemmer på mange måter hva butikker kan tillate seg og ikke.

Flere vedtak derfra viser at butikkene kan nekte å reparere produktet ditt gratis, i tråd med reklamasjonsretten, om du har brukt produktet i strid med hva manualen forteller.

SIKKERHET: Bruksanvisninger inneholder ofte informasjon om hva produktet ikke tåler. Rådene er smarte å følge, men kan ikke være for strenge.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SIKKERHET: Bruksanvisninger inneholder ofte informasjon om hva produktet ikke tåler. Rådene er smarte å følge, men kan ikke være for strenge. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

For eksempel:

  • Et Panasonic Lumix DMC-FZ-kamera fikk flekker i linsa, trolig grunnet varme etter å ha tatt bilder direkte mot solen. Nettbutikken nektet gratis reparasjon, da manualen advarte mot å ha linsa vendt mot solen for lenge. Saken havnet hos FTU, men de gir butikken medhold, og kunden skylden for å ikke ha fulgt bruksanvisningen.
  • Batterilåsen til en Apple MacBook gikk i stykker, men butikken mente kunden ikke hadde fulgt manualens instruksjoner om hvordan batteriet må settes inn. FTU var enige med butikken.
  • Panasonic Lumix DMC-FT skal være et vanntett kamera, men en kjøper opplevde likevel kondens i linsa og korrosjon på kamerahuset. Butikken mente kunden ikke hadde vedlikeholdt kameraet i henhold til manualen, for eksempel vasket det rent for saltvann, og FTU kjøpte argumentet.

Når selv bruksanvisningene innrømmer svakheter, saboteres produkter med vilje?

«Det er på det rene at produsenten gjennom brukermanualen advarer mot sollyseksponering over noe tid. Videre er det klager som har bevisbyrden i saken, og utvalget finner det ikke sannsynliggjort at varmegangen i kameraet ikke oppstod grunnet bruk i strid med denne advarselen» skriver FTU i sollys-vedtaket.

Manualen som venn

At manualen setter premissene for hva du kan bruke et produkt til, slår begge veier. For samtidig som du straffes for å ikke følge det manualen sier, kan du belønnes for å følge det den sier.

Hvor ofte leser du manualen?

(Avsluttet)
Sjeldent eller aldri(36%) 249
Ofte eller alltid(34%) 240
Av og til(30%) 212
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

For eksempel:

  • Etter flere problemer med en Huatian-scooter, ville ikke butikken reparere den flere ganger. Men da kjøperen hadde fulgt manualens instruksjoner om vedlikehold, ga FTU han medhold.
  • Et partytelt gikk i stykker, og produsenten mente bruken gikk i strid med advarsler sendt med teltet på en papirlapp. Men da disse advarslene ikke stod i selve manualen, og kunden dermed hadde fulgt manualens anvisninger, fikk kunden medhold i FTU.
  • Et Samsung-TV fikk fastfryste bilder, og butikken mente manualen hadde advart mot at dette kunne skje ved feil bruk. Men da kunden hardnakket hevdet å aldri ha gjort noe av det manualen advarte mot, fikk han medhold i FTU.

Følger du ikke Plumbos bruksanvisning, kan det bli direkte farlig

Dine forvetninger

Men det er ikke slik at bruksanvisningen kan advare mot alt mellom himmel og jord, og dermed gi deg skylda for alt som går galt.

I norsk forbrukerrett er det nemlig et viktig prinsipp at produkter skal møte forbrukerens forventninger. Det står i forbrukerkjøpsloven. Alle produkter skal derfor tåle det som blir sett som normal bruk.

For eksempel kan ikke en mobiltelefon advare mot temperaturer under 20 grader, da det i Norge vil være umulig å etterleve dette. Men den kan advare mot temperaturer under minus 20 grader, da det ikke nødvendigvis vil være en fornuftig forventning at alle mobiler skal tåle bitende kulde.

Hva slags temperaturer skal egentlig en mobil tåle?