Ler ikke av astma

Latter er ikke alltid den beste medisin. Mer enn halvparten av astmatikerne sier at symptomene utløses gjennom latter.

Det er en undersøkelse gjort ved New York University som viser dette. Forskerne undersøkte 235 astmatikere. Resultatet viste at 56 prosent fikk symptomene utløst ved latter.

Ukontrollert astma
Forskerne vet ikke hvordan latter og astma hører sammen, men de tror det kan komme av hyperventilering. Resultatet ble offentliggjort på et møte ved American Thoracic Society.

Latter-astma ble sammenlignet med andre typer astma. Det så ikke ut til at denne typen var verre enn andre.

- Pasienter rapporterte at i perioder der astmaen ble kontrollert, kunne de le lenger uten å få astmasymptomer. Det viser at latterutløsende astma kan være et tegn på at en persons astma ikke er så godt kontrollert som den burde være, sier forskningleder Stuart Garay til BBC News.

Blant de 132 pasientene som fikk symptomene utløst ved latter, sa 62 at det stoppet når de fikk astmaen under kontroll. Kontrollert astma blir, ifølge Medpage Today, definert som å bruke medisiner mindre enn to ganger i uken og bli vekket om natten av astma mindre enn to ganger i måneden.

Skal le likevel
Garay sier at selv lett latter eller fnising kan utløse symptomene. Anfallene utløst av latter, begynte hos de fleste i løpet av 30 sekunder. For 77 prosent hadde anfallet begynt i løpet av to minutter.

De 132 pasientene med latterutløsende astma ble sammenlignet med de 103 andre. Med ett unntak, var det ingen stor forskjell i kjennetegn, astmaens varighet, hvor alvorlig sykdommen var og utløsende faktor. Unntaket var at pasienter med latterutløsende atsma også ofte hadde treningsutløsende astma. Garay vet imidlertid ikke hva denne sammenhengen kommer av.

Garay mener ikke at astmatikere skal slutte å le av den grunn.

- Jeg syntes astmatikere skal le, sier han til Medpage Today.

Økende sykdom
Astma er en kronisk luftveisykdom som ofte forekommer sammen med allergi. Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund har 10-12 prosent av norske barn og unge astma, mens cirka 8 prosent voksne har det. Sykdommen har økt i omfang de siste 40 årene.

Ifølge Lommelegen er dette symptomer på astma:

- Pipende lyder fra lungene

- Hoste, som forverres utover natten

- Surkling i bystet

- Flere tilfeller av pusteproblemer

- Tett bryst

- Nattlige plager

 

Mozon.no, 30.09.2005