Forskning viser at barn ler gjennomsnittlig 400 ganger per dag, mens voksne gjør det samme kun 14 ganger daglig Foto: Colourbox
Forskning viser at barn ler gjennomsnittlig 400 ganger per dag, mens voksne gjør det samme kun 14 ganger daglig Foto: ColourboxVis mer

Ler 400 ganger daglig

...mens vi bare gjør det 14 ganger.

Du har nok hørt det før; en god latter forlenger livet. Så her kommer rett og slett en påminnelse om noen av de mange helsegevinstene du får av å le.

Problemer "blåses bort"

Forskning viser at barn ler gjennomsnittlig 400 ganger per dag, mens voksne gjør det samme kun 14 ganger daglig. Ifølge Bladet Forskning tømmer latter hjernen for all tankevirksomhet og eventuelle problemer «blåses bort», vi slapper dessuten skikkelig av og i tillegg kan en god latter bidra til å bekjempe fysiske plager.

Les også: Humor som smertestillende

I dag velger flere og flere å le i klubb. I Norge har vi ennå ikke så mange latterklubber, men på verdensbasis finnes det om lag 5000. Latteren har også sin ”egen dag”. "Verdens latterdag" finner sted første søndag i mai og har de senere årene fått større og større oppslutning. Her kan du se et innslag fra de siste feiringen.

Her er noen av fordelene av en god latter, ifølge nettstedet Totalpad.com

1. Har du selvironi og klarer å le av deg selv, er det ikke like gøy for andre å gjøre narr av deg. Dermed forhindrer du muligens ubehagelige situasjoner og konfrontasjoner.

2. Latter løser opp spenninger, stress, angst, irritasjon, sinne, sorg og depresjoner. I likhet med gråt, løser latter opp hemninger, slik at man frigir undertrykte følelser. Etter en god latter, vil du oppleve en følelse av velvære. Enkelt sagt, en god latter forlenger livet. Tross alt, hvis du kan le av det, kan du leve med det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Le deg gravid

3. Medisinske forskere har funnet ut at latter har positiv påvirkning på immunsystemet. Noen mener slimhinnene våre får mer immunstoff, slik at de bedre kan stoppe bakterier og virus som er på vei inn i kroppen. Studiet av hvordan atferd og hjernen påvirker immunsystemet kalles psykoneuroimmunologi, og har i den senere tid blitt viet mye oppmerksomhet da vi mennesker prøver å forstå forholdet mellom forstanden og kroppen.

4. Latter reduserer smerte ved å frigi endorfiner, som ifølge forskerne, er mer mektig enn tilsvarende mengder morfin. Noen forskere mener at disse endrofinene stimulerer immunforsvaret, reduserer stress og sakker aldringsprosessen

5. Humor aktiverer begge hjernehalvdelene. Den venstre halvdelen brukes til å forstå det verbale innholdet av en vits, mens den høyre halvdelen tolker om den er morsom eller ikke.

6. Latter krydrer hverdagen, og er hva salt er for et hardkokt egg.

7. Ved å utvikle din humoristiske sans vil oppdage at du blir mer produktiv, en bedre kommunikator, og en bedre lagspiller.

8. Alle liker noen som kan få dem til å le. Jo mer du deler din sans for humor, jo større omgangskrets vil du kunne få.

Les også: Le deg slank

9. Humor gir oss den balansen vi trenger for å håndtere livets mange nedturer.

10. Latter tilsvarer faktisk en liten mengde mosjon, ettersom alle organene i kroppen masseres når vi ler. Det sier Dr. James Walsh.

Kilder: Totalpad, the laughter foundation og Livsloft.no