- Leppestift full av gift

Flere leppestifter inneholder bly, viser en amerikansk studie, og mange av dem selges i Norge. Kosmetikkbransjen slår hardt tilbake.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leker lagd i Kina er ikke de eneste produkter som inneholder giftige tungmetaller. For ifølge en ny amerikansk rapport inneholder noen leppestifter nemlig også bly, melder ABC News.

Bly er et giftig metall som kan gi alvorlige nerve- og hjerneskader, siden det hindrer signaloverføring mellom nervetrådene. Eksperter sier også at giften kan øke risikoen for spontanabort og redusere fruktbarheten.

Det er organisasjonen the Campaign for Safe Cosmetics som står bak den nye rapporten. De så på over 30 forskjellige leppestifter som ble sendt til et laboratorium for testing.

Analysene viste at 22 av leppestiftene inneholdt bly. Dette gjelder både designerleppestifter som Dior, og billigere merker som som L’Oréal og Maybelline.

Les også: Se opp for farlig sminke

«- Jeg er ikke kjent med at kosmetikk inneholder bly, eller at dette har vært et problem eller utgjør en helsefare»


- Overholder reglementet
Ifølge L’Oréal overholder alle produktene deres internasjonale sikkerhetsstandarder.

- Bly og blyderivater brukes ikke som ingredienser i L’Oréals kosmetikk. Men bly forekommer naturlig og forbrukere eksponeres for det daglig gjennom vann, mat og luft, sier administrerende direktør i L’Oréal Norge Markus Faschang til DinSide Helse.

- Den gjennomsnittlige mengden bly en kvinne eksponeres for gjennom kosmetikk, er 1.000 ganger mindre enn mengden hun får gjennom å spise, drikke og puster, legger han til.

Blynivåene som the Campaign for Safe Cosmetics rapporterte om, er langt lavere enn det trygge daglige inntaket som Verdens helseorganisasjon har definert, ifølge Faschang. L’Oréal har nylig også evaluert innholdet av alle ingrediensene i produktene sine.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


- Utgjør ingen helsefare
Faschang får støtte av hudlege Ole Martin Rørdam.

- Jeg er ikke kjent med at kosmetikk inneholder bly, eller at dette har vært et problem eller utgjør en helsefare, sier han og legger til at han tror undersøkelsen kommer som følge av at at millioner av leketøy nylig har blitt tilbakekalt på grunn av ulovlig høyt blynivå.

LVMH, som produserer Dior-produkter, sier de ikke bruker bly i kosmetikken, men at spor av bly kan finnes i naturlige pigmenter. Disse nivåene er helt ufarlige, ifølge LVMH.

Les også: Her er de farlige kjemikaliene

Bly i godteri
Det finnes ingen regulativer for innhodet av bly i kosmetikk. The Food and Drug Administration (FDA), som er et etat innen Helse- og sosialdepartementet i USA, har derimot satt noen begrensinger for mengden bly i godteri. Disse ble brukt som målestokk i testene av leppestifter.

En av tre leppestifter overskred FDAs maksimalgrense på 0,1 deler per million i godteri. Likevel oppga ingen av produsentene at disse leppestiftene innholdt bly.

- Nå ønsker vi at produktene endres umiddelbart, og at blyet fjernes. På sikt må vi også forandre loven og tvinge produsentene til å vise ansvar for kvinners helse, sier Stacy Malkan ved the Campaign for Safe Cosmetics.

Les også: Kjente kremer er fulle av kjemikalier

- Ikke noe nytt
Faggruppen som representerer kosmetikkindustrien i USA, sier imidlertid at dette ikke er noe nytt, og at funnene ikke er bekymringsverdige.

- Jeg tror nivåene er svært lave og dette er ikke urovekkende, sier John Bailey ved the Cosmetic, Toiletry, and Fragrance Association.

Les også: Naturkosmetikk til huden