Er du lei av å få reklamebrev i posten. Ring 815 48 020 nå ! Foto: TG
Er du lei av å få reklamebrev i posten. Ring 815 48 020 nå ! Foto: TGVis mer

Lei av reklame? Slett deg selv!

Er du lei av reklame i posten adressert i ditt navn, og overivrige telefonselgere med fantastiske tilbud? Fortvil ikke: DinSide vet hvordan du kan bli kvitt reklameproblemet - vi forteller deg nemlig hvordan du kan slette deg selv!

Skal du på sommerferie i år, og er redd for at innbruddstyver vil titte i postkassen din for å se om du er hjemme? Finner de bunkevis med reklamebrev, og aviser er du ille ute. I tillegg til å avbestille avisabonnementet ditt, kan du også avbestille reklamen du mottar. Ifølge personregisterlovens §8a har du krav på å få sperret ditt navn i reklameregistre.

- En telefon til selskapet du mottar reklame fra bør være tilstrekkelig for å stanse videre utsendelser, forteller Therese Fevang, rådgiver i Datatilsynet. Men det kan ta lang tid å spore opp alle selskaper du får reklame fra.

- Imidlertid kan det lønne seg å gå direkte til kilden, nemlig telefonkatalogen, råder Fevang.

Telenor selger adressen din

- DM-huset er den eneste norske bedriften som har lov til å selge oppføringer i telefonkatalogen til andre bedrifter, sier Fevang til DinSide. De selger adressen din til bokklubber, aviser, postordrekataloger, meningsmålingsinstitutter og lignende . Telenor eier 33 prosent av DM-huset, og i følge datatilsynet så er det Telenor som sitter på rettigheten til telefonkatalogen.

- Det stemmer at vi selger navn, telefonnummer og adresser, bekrefter Linda Wikstrøm, key account manager i DM-Huset. - Vi kan også lage spesifikke målgrupper for reklamebyråer og andre, basert på opplysninger som er i Telenors kunderegister.

En vanlig adresse koster 65 - 75 øre per stykk, men skal du ha informasjon om antall personer mellom 20 og 25 år, som bor på Bislett, og som nettopp har kjøpt leilighet, kan prisen komme opp i 3 kroner per stykk forteller Wikstrøm.

Reservasjonsregister

- Vi har etablert et reservasjonsregister for dem som ikke ønsker å være oppført i våre lister, sier Wikstrøm til DinSide. Navnet ditt vil fortsatt stå i telefonkatalogen, men opplysninger om deg vil ikke bli solgt til videre. Dermed slipper du å få telefoner om kvelden fra innpåslitne selgere, eller bunkevis av reklamepost fra boklubber eller postordrekataloger.

Til nå har 250 000 nordmenn bestilt total reservasjon. Det er ganske enkelt å fjerne ditt navn fra DM-Husets lister.

Det eneste du trenger å gjøre er å ringe gratis på nummer 815 48 020.

Ikke garantert

Ettersom mange bokklubber, meningsmålingsinstitutter og postordrefirma bytter kunderegister internt, kan det hende at det tar litt tid før din postkasse blir reklamefri. Du har imidlertid krav på å bli slettet fra et kunderegister dersom du ber om det.

I tillegg deler posten ut mye uadressert reklame. Den eneste måten å bli kvitt dette på er å ringe Posten og be dem sette opp et klistremerke på postkassen din. Dette garanterer at Posten ikke leverer uadressert post til deg. Imidlertid er det mange private firma, særlig i de store byene, som også deler ut uadressert post. Ikke alle disse firmaene respekterer postens klistremerker.