Lei av gnagsår?

Finn ut hvordan du kan unngå det.

Du kjenner til den stikkende og sviende følelsen? Mest sannsynlig har du akkurat lagt av gårde på en lenger tur, eller du skal på en sammenkomst som du vet at store deler av kvelden innebærer å stå. Men hvorfor får vi egentlig gnagsår?

- Gnagsår kommer av en friksjon mellom foten din og skoen. Dette fører til at det blir en mekanisk skade på huden. Det er en betennelsesreaksjon som vi leger kaller det. Det oppstår ofte rødhet, smerte og hevelse. Ofte vil det også komme en blemme på grunn av veskeutsivelse, sier Brynjulf Barexstein som er lege og svarlegesjef i Lommelegen.no.

Les også: Slik blir du kvitt tåfis

Det finnes forebyggende tips

For å unngå gnagsår anbefaler Barexstein at du ikke skal gå i helt nye sko hvis du vet at du har en lang dag foran deg. Da er det bedre å bruke sko som du vet er gode å gå med.

- Hvis du har kjøpt deg nye sko, gå heller med dem i kortere perioder hjemme først. Et annet kjerringråd kan være å smøre inn føttene med salisyltalg, som gjør føttene mykere, sier han.

På Apotek1 sine sider kan du også finne andre gode tips for å unngå gnagsår. Blant annet bør du passe på og ikke ha grove sokker eller lignende nærmest huden, men bruk en tynn strømpe. Ved lengre turer anbefaler de å legge på et Compeed gnagsårplaster før du skal ut slik at gnagsårene i utgangspunktet ikke oppstår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tid for fotpleie

Ikke stikk hull på blemmen

Barexstein forteller at hvis du først begynner å kjenne at det begynner å gnage, og området allerede begynner og bli varmt og rødt, er det viktig at du stopper friksjonen før det blir et sår.

- Du må for en hver pris få stoppet friksjonen. Bruk et vanlig plaster eller et bedre alternativ, som Compeed, for å fjerne årsaken til smerten. Har du mulighet kan du ta av skoene, og hvis du ikke har mulighet i til det i løpet av kvelden eller dagen, så ta med deg et ekstra par sko. Det er bedre enn å ha dette såret i en uke etterpå, sier han.

Les også: Disse skoene bør du unngå

Hvis gnagsåret allerede har oppstått og du har fått en blemme må du ikke stikke hull på blemmen, forteller svarlegesjefen.

- Dette er en fysiologisk blemme. Det vil si at den er laget av kroppen for å beskytte såret, og hvis den sprekker har du et åpent sår som kan ende med at det blir infisert, sier han.

Blir såret infisert anbefaler han og bruke antibiotika i forma av salver og pudder.