Lei av barneskrik?

Langvarig barnegråt kan drive de mest tålmodige foreldre til randen. Her er rådene mot spedbarnskolikk:

Et barn har kolikk hvis det gråter eller er urolig i mer enn tre timer i døgnet, i flere enn tre av ukens syv dager, lengre enn tre uker.

I Skandinavia får rundt 20 prosent av spedbarna kolikk.

Det finnes dessverre ingen vidunderkur mot spedbarnskolikk, men ulike behandlingsformer, både dokumenterte og udokumenterte, kan hjelpe:

Visste du at babygråt kommer høyt opp på listen over verdens mest ubehagelige lyder?

Melkekutt og ammete
Rundt 20 prosent av alle kolikkbarn ser ut til å bli bedre dersom mor kutter ut melk fra kostholdet, gitt at moren ammer.

- Tiltaket kan forsøkes i én uke for å finne ut om det har noen effekt. Da må mor holde seg unna all mat som kan inneholde melk (dvs. melkeproteiner). Det hjelper altså ikke bare å kutte ut melk, smør, ost, yoghurt og så videre, sier barnelege Anne Lindboe ved Ullevål universitetssykehus.

Hun legger til at hvis kolikkbarnet får kumelksbasert morsmelkserstatning, kan dette byttes ut med soyabasert morsmelkserstatning.

Anne Helene Brudevoll, homeopat ved Balderklinikken i Oslo, anbefaler i tillegg å ta en grundigere gjennomgang av kostholdet.

- Hva spiser moren mens hun ammer? Er det noe som gjør kolikken verre? Vi ser ofte at melk, hvete, sukker og noen grønnsaker som løk, kål og brokkoli kan gjøre kolikken verre.

Begge to anbefaler amme-te, som inneholder karve, fennikel og anis. Den stimulerer melkeproduksjonen og barnet får mindre vondt i magen. Teen selges i helsekostbutikker.

Sukkervann kan også ha en god effekt.

- Sukkervann stimulerer barnets produksjon av endorfiner, kroppens eget smertelindrende stoff. 1 ss sukker løses i 1 dl kokende vann og avkjøles. Deretter gis 2 ml sukkervann i munnen til barnet med en liten skje eller ei sprøyte. Dette gjøres når barnet skriker og kan gjentas ved behov dersom man ser at det har effekt, sier Lindmoe til Mozon.no.

Andre behandlingsformer inkluderer homeopati, osteopati, kiropraktor og akupunktur.

Homeopatisk medisin
- Mange spedbarnskolikkpasienter får homeopatisk medisin. Denne medisinen er individuelt bestemt ut i fra spedbarnet individuelt og symptomene hans/hennes. Homeopatisk medisin virker både behandlende og forebyggende, og er uten bivirkninger, sier Brudevoll. Hun legger til at behandlingen kan vare fra 1 døgn til 3 uker.

Marianne Reinthal er blant de få i Sverige som utfører akupunktur på kolikkspedbarn. Hun er utdannet sykepleier, jordmor og akupunktør. Hun har behandlet 672 barn, og av dem er det bare 16 som ikke svarte på behandlingen, forteller hun til Mozon.no.

- Jeg stikker en nål mellom tommelen og pekefingeren. Dette reduserer tarmbevegelsene, og barnet får så mye luft i tarmen, noe som kan forårsake smerter, sier hun.

Hun mener spedbarnskolikk et arvelig ettersom 70 prosent av barna i studien hennes har en eller to foreldre som hadde kolikk da de var spedbarn. 6-7 akupunkturbehandlinger pleier å være nok til å få kolikksmertene til å forsvinne helt på en uke.

Mange opplever også god effekt av massasje. Les også: Babymassasje gir nattesøvn:

Det er lite man kan gjøre for å forebygge kolikk. Men det aller viktigste tiltaket er at mor ikke røyker under svangerskapet og etter fødselen, da røyk kan øke risikoen for spedbarnskolikk.

Les også: Røykemødre får gråtebarn:

- Alle foreldre som har barn med kolikk, bør søke råd på helsestasjon eller hos lege, slik at man også kan utelukke at det feiler barnet noe annet, anbefaler Lindboe tilslutt.