Legionella i Stavanger

Legevakten i Stavanger har blitt nedringt etter et nytt legionellautbrudd. Den livsfarlige bakterien kan forveksles med en vanlig forkjølelse.

En 29 år gammel mann ligger nå på Stavanger universitetssykehus med mulig legionella-smitte. Smittealarmen gikk i forrige uke etter at en eldre mann ble innlagt på sykehuset med legionella.

Bakterien har blitt spredt på en svømmehall i byen hvor det sist fredag ble konstatert legionellabakterier i dusjen og varmtvannsberederne. Gjennom hele helgen har Stavanger legevakt hatt ekstra pågang av bekymrede innbyggere.

- Kan forveksles med influensa
Et legionella-utbrudd midt i influensasesongen betyr at mange i Stavanger nå er bekymret for smitte. Symptomene er nemlig til forveksling like starten på en vanlig influensa.

- Det lumske med denne bakterien, er at den er gir et ukarakteristisk bilde, som kan være til forveksling likt bildet ved vanlig vinterinfluensa. Det innebærer blant annet smerter i muskler og ledd, feber og hodepine.

- Det som gjerne skiller legionella fra en vanlig influensa, er at man blir kortpustet og får tørrhoste, av og til med brystsmerter. Noen får diaré og oppkast, skriver helsenettsiden Lommelegen.no.

Dødeligheten hos friske mennesker er omlag ti prosent. Hos eldre og mer utsatte kan dødeligheten være helt opptil 30 prosent. Det er svært viktig å komme tidlig til behandling. De fleste som smittes får heldigvis ikke den alvorlige legionærsyken, men slipper unna med noen ukers sengeleie.

Trives i lunkent vann
Dette er andre gangen i moderne tid at Stavanger rammes av et legionella-utbrudd. Ved forrige utbrudd i 2001 ble 28 mennesker syke, og 7 personer døde av bakterien som oppsto i et kjøletårn på Atlantic Hotel midt i byen.

For to år siden mistet også 10 mennesker livet i et liknende utbrudd i Fredrikstad og Sarpsborg. Smittekilden den gangen var i et renseanlegg som avga vanndamp ved Borregaard industrier.

Legionella-bakteriene liker seg best under slike forhold hvor de har mye fuktighet og ikke for høy temperatur. Store vanntanker på hustak, kjøletårn, airconditionanlegg og boblebad er typiske steder hvor bakteriene kan få formert seg raskt.

Les mer her: Dette er legionærsyken