Legger ut bursdagsdato

Telefonkatalogen.no har innført ny praksis.

Ligger du registrert i telefonkatalogen.nos databaser, kan det være du får deg en overraskelse hvis du søker på ditt eller andres navn i dag.

Nå dukker nemlig både fødselsdag og -måned opp på alle søk som gjøres på nettsida, så sant du ikke har reservert deg mot akkurat denne delen av søketjenesten.

Ifølge digi.no gjøres dette uten brukerens samtykke, og du må derfor i etterkant gå inn og avregistrere deg for visning av fødselsdato.

Les også: Fri tilgang til pasientjournalen? Nytt lovforslag.

- Økt presisjon

Eniro Norge, som er selskapet som driver telefonkatalogen.no, skriver på sine hjelp-sider at datoene er gjort tilgjengelig for å øke presisjonsnivået på søket.

- På telefonkatalogen.no er det viktig at informasjon rundt det enkelte individ er enkel å finne frem til. Ved å legge ut fødselsdagen i tilknytning til navn, adresse og telefonnummer – blir det enklere å komme i kontakt med riktig individ. Spesielt er dette viktig dersom det er flere personer som har samme etternavn, og man er usikker på om oppsøkte person er korrekt.

Tanken er med andre ord at hvis du leter etter for eksempel "Ole Olsen", eller er usikker på hvordan etternavnet staves ("Idsø" eller "Idsøe"), blir det enklere å finne den du søker - forutsatt at du ikke vet adressen til vedkommende, men likevel vet fødselsdatoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nytt pass? Vi får håpe du er den første som sjekker postkassen din ...

Ikke ulovlig

Den nye praksisen diskuteres allerede heftig på twitter, og det er ifølge Digi.no opprettet protestgrupper på Facebook.

Telefonkatalogen.no oppgir på allerede nevnte hjelp-side at det ikke er ulovlig å publisere fødselsdatoen i form av dato og måned, og at Datatilsynet har godkjent publiseringen i henhold til personopplysningslovens paragraf 8, punkt f.

Savner du derimot fullstendig fødselsinformasjon om en person, kan du simpelthen først gjøre et søk på telefonkatalogen, og deretter et søk i skattelistene. Da vil du få opp både fødselsdag, -måned og -år.

Les også: Har du også fått denne tekstmeldingen?

Slik fjerner du!

Ettersom fødselsinformasjon altså legges ut uten at du har bedt om det, må du selv fjerne den fra telefonkatalogen.no hvis du ikke ønsker den offentliggjort.

Det er en relativt enkel sak.

Først logger du deg på "Min side" på telefonkatalogen.no. Er du ikke registrert, gjør du det. Når du har logget deg på klikker du på "Endre oppføring", deretter huker du bort krysset til høyre for "Fyller år".

Trykk "Fortsett" nederst på sida. Endringen er utført.

Endringen vil ifølge telefonkatalogen.no ta "inntil 7 dager" grunnet kø i systemene, men det føyes til at databasene vanligvis oppdateres raskere.

OPPDATERT: En leser tipser oss om at hvis du ikke ønsker å registrere deg på telefonkatalogen.nos nettsider for å fjernet fødselsinformasjonen, kan du også ringe dem direkte på 815 44 448. Da fjernes fødselsdatoen uten spørsmål.

OPPDATERT #2: Det tok mellom 4-5 timer før min profil ble endret.

(Og mens du er igang: Slik kan du reservere deg mot å få telefonkatalogens papirutgave.)

Si din mening i kommentarfeltet under: Synes du det er greit at telefonkatalogen.no legger ut fødselsdagen og -måneden din?