Legger ned svartelisten

Forbrukerrådets svarteliste over forsikringsverstingene legges ned.

Etter et år der forsikringsselskap som ikke ville rette seg etter klagenemdas vedtak ble satt i gapestokk, legger Forbrukerrådet ned svartelisten 1. juni.

Den virket så godt.

- Hvorfor legge ned noe som virker?

- Vi legger den ned nettopp fordi den har virket, sier Erik Lund-Isaksen, direktør i Forbrukerrådet til DinSide.no.

God dialog

Forbrukerrådets bekymring var at en rekke forsikringsselskap overså forsikringsklagenemdas beslutninger. - Etter vi begynte med listen fikk vi en god dialog med FNH, og vi har i fellesskap laget en bransjenorm, sier Lund-Isaksen.

Alle forskringsselskap tilknyttet FNH har forpliktet seg til å rette seg etter vedtaket, eller å ta kostnadene ved en rettssak - også for kunden.

- Selskapene vil jo selvfølgelig slippe å stå på listen, og vi tenkte at når de har vist at de kan ta til vettet, og tar ansvar, har listen utspilt sin rolle.

- Hva vil skje dersom det viser seg at forsikringsselskapene likevel ikke følger sin egen bransjenorm?

- Svartelisten kommer farlig fort opp igjen, dersom dette skjer, sier Lund-Isaksen.

Andre bransjer

Ordningen med svartelisting har altså vist seg å fungere godt i forsikringsbransjen. - Har dere vurdert en lignende ordning innenfor andre bransjer?

- Det er et ganske sterkt virkemiddel, som skal brukes med anstendighet og forsiktighet, formaner Lund-Isaksen. - Det er klart at bruker vi svarteliste på man ge bransjer, så ødelegger man virkemiddelet. Vi er redde for å ødelegge verktøyet med å bruke det for ofte.

Problemet har vært størst i forsikringsbransjen, men Lund-Isaksen utelukker ikke at Forbrukerrådet vil kunne ta en liknende ordning i bruk dersom det skulle oppstå liknende tilstander i andre bransjer.

Kilde: Forbrukerportalen