– Legg selvangivelsene på bordet

Det er det minste man kan be om, mener leder i Gjeldsoffer-Alliansen.

Med større åpenhet rundt økonomi hadde mange vært spart for problemer, mener Gjeldsoffer-Alliansen. Foto: Kristina Picard
Med større åpenhet rundt økonomi hadde mange vært spart for problemer, mener Gjeldsoffer-Alliansen. Foto: Kristina Picard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Mitt råd til alle som skal inn i et seriøst forhold, er at begge legger selvangivelsene på bordet. Er det så mange gjeldsposter at arket må snus, bør varsellampene blinke kraftig, sier Bengt Scheldt, leder i Gjeldsoffer-Alliansen (GOA).

Utspillet fra Scheldt er på ingen måte ment som en fleip.

– Personer som har havnet i betalingsproblemer, prøver ofte å skjule gjelden. Å be om å få se selvangivelsen, er ikke noe urimelig krav fra noen. Skal man begynne å dele seng og bo sammen, kanskje til og med få barn sammen, er dette det minste man bør be om, sier Scheldt til DinSide.

Vanskelig å finne partner

Temaet var oppe da Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet arrangerte en konferanse for å diskutere økningen i gjeldsproblemer, da særlig blant unge.

Bjørn Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen vil ikke ha flere gjeldsofre på grunn av blind kjærlighet.
Bjørn Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen vil ikke ha flere gjeldsofre på grunn av blind kjærlighet. Vis mer


Scheldt forteller at GOA stadig får telefoner fra fortvilte gjeldsofre som har truffet noen de ønsker å dele livet med, men som ikke tør fortelle at de er nedsyltet i gjeld.

– Det kan være vanskelig for gjeldsofre å finne seg en partner hvis man skal være helt ærlig om problemene. Derfor er det mange som forsøker å skjule gjelden så lenge som mulig, forklarer han.

>>> Frykter «gjeldsautomater»


Drar med seg andre

Grunnen til at du bør undersøke en kommende partners økonomi, er enkel: Når namsmannen står på døren, går det utover hele husholdningen.

– Vi ser mange eksempler på personer som prøver å skjule problemene i det lengste, og dermed vokser problemene gjerne mer. Det finnes ektefeller som ikke kjenner til den andres gjeldsproblemer, sier Scheldt.

Det betyr imidlertid ikke at de blir fratatt ansvar for gjelden.

– Jeg synes ikke det er riktig at gjeldsofre tar med seg andre uvitende personer ned i dragsuget. Jeg unner ikke barna det heller.

Sliter du med kredittkortgjeld? >>> Her er det råd å få

Kontrakt kan redde forholdet

Flytter du sammen med en person med gjeldsproblemer, skal du passe på. For det første vil ikke personen kunne bidra særlig økonomisk til husholdningen. Men kanskje verre: Det som var ditt, kan gå til namsmannen.

– Hvis du har latt en person flytte inn i din bolig og denne personen har bidratt økonomisk til husholdningen gjennom en lengre periode, kan det bli bestemt at vedkommende eier en del av boligen. Da kan plutselig namamannen ta pant i denne delen hvis partneren skylder penger, forklarer Scheldt.

En skikkelig samboerkontrakt kan være løsningen hvis du gjerne vil dele hjem og stifte familie med et gjeldsoffer. Kontrakten kan si at vedkommende ikke opparbeider seg eierrettigheter i boligen, og må selvsagt signeres av begge parter.

Christine Warloe i Nordea tror det kan være vanskelig å spørre om å få se selvangivelsen til en potensiell partner. Foto: Nordea
Christine Warloe i Nordea tror det kan være vanskelig å spørre om å få se selvangivelsen til en potensiell partner. Foto: Nordea Vis mer


– Vanskelig krav

Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea, synes rådet om å vise frem selvangivelsene er fornuftig.

– Likevel - jeg tror veldig mange vil finne det vanskelig å komme med et slikt krav i praksis, sier hun.

Det er imidlertid noe som bør komme etter hvert.

– Skal man flytte sammen, så bør det være obligatorisk å ha snakket grundig gjennom økonomi. Her må man ta opp alt fra gjeldsforhold til hvordan man skal dele på fellesutgifter. I tillegg bør man sette opp en samboerkontrakt, råder Warloe.

Fremtiden står på spill

Er det mistanke om at partneren ikke legger alle kortene på bordet, bør det gjøres grundigere undersøkelser.

– Da ville jeg ha spurt om å se selvangivelsen. Husk at det er fremtidsdrømmene som står på spill. Skjulte sannheter kommer frem blant annet når par kommer i banken og skal søke om lån sammen. Da ser man overraskelsen i ansiktet på den av partene som er ført bak lyset. Er gjelden stor nok, kan planer om eksempelvis boligkjøp gå i grus, sier forbrukerøkonomen.

Rammer menn verre enn kvinner

Gjeldsproblemer viser seg å være aller verst for menn.

– Menns forsørgerrolle gjelder fortsatt. En mann som ikke kan forsørge sin familie, føler seg liten, sier Scheldt.

Derfor skjuler menn i større grad gjelden sin. I tillegg har kvinner en større evne til å betro seg til noen, noe menn ikke gjør i samme grad.

– GOA ønsker å oppmuntre til åpenhet. Det kan finnes løsninger, men alle kortene må på bordet, avslutter Scheldt.