Legg ikke ut bilder uten samtykke

Fire regler du bør tenke gjennom før du legger ut bilder av andre på nettet.

Tenk deg om før du legger ut påskens feriebilder på Facebook.
Tenk deg om før du legger ut påskens feriebilder på Facebook. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange tilbringer påskeferien med venner, kjente og familie, og det er gode muligheter til å dokumentere festlighetene gjennom bilder.

Sosiale medier som Facebook og blogger har gjort det mulig å dele bildene med hele verden. Dette skaper også en del utfordringer. Hva om du legger ut et bilde av en person som ikke ønsker at du deler bildene med andre?

Fire viktige regler

Slettmeg.no, en tjeneste levert av Datatilsynet, har i påsken gått ut og andvart om å legge ut bilder uten samtykke fra dem som er fotografert.

- Selv om internett har gjort det mulig å dele de digitale ferieminnene med familie, venner, kolleger og naboer ved hjelp av et lite tastetrykk, er det viktig å huske på at det ikke er lov å legge ut alt, melder Slettmeg.no.

Nettstedet har kommet opp med fire regler du bør lese gjennom og tenke på, før du eventuelt legger ut bilder av andre på nett:

1) Ikke legg ut bilder på nett uten samtykke fra personen(e) som er blitt fotografert.

2) Det er personen som har lagt ut bildene på nett som må kunne vise til et eventuelt samtykke.

3) respekter de som ikke vil bli eksponert på nettet

4) Barn har like mye rett på personvern som voksne.

Ikke Facebook som har ansvaret

Legger du ut bilder uten samtykke, kan det hende du trosser flere norske lover.

- Du kan ikke bare legge ut bilder av andre personer på Internett uten å få et samtykke først. Det er flere paragrafer i det norske lovverket som handler om retten til eget bilde, har Gisle Hannemyr, lektor og forsker ved Universitetet i Oslo, tidligere uttalt til DinSide.

Hannemyr sier videre at du kan ikke legge ansvaret på publiseringsverktøyet, for eksempel Facebook, for bilder lagt ut på nett. Det er den personen som legger ut bildene, som er ansvarlig for publisering.

- Ansvaret ligger hos den som publiserer bildet, ikke hos Facebook. Hvis den personen det er tatt bilde av, befinner seg i Norge eller er norsk statsborger, må du forholde deg til norsk lov, sier Hannemyr.

Temaet retten til eget bilde er grundig behandlet på Gisle Hannemyrs egne websider: Lommejuss omkring digitale medier.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!