Leger tør ikke vaksinere seg mot influensa

Legene ved Rigshospitalet i København nekter å la seg vaksiner mot influensa, fordi de frykter bivirkningene, skriver Politiken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye tall fra danske Lægemiddelstyrelsen, som tilsvarer norske Legemiddelverket, peker på en rekke alvorlige bivirkninger - blant annet plutselig dødsfall, abort, lammelser og nerveforstyrrelser.

Bivirkningene ved å la seg vaksinere mot influensa er sjeldne, men kan være alvorlige. Så alvorlige at legene ved neuroogisk avdeling på Rigshospitalet i fjor nektet å følge ledelsens oppfordring om å la seg vaksinere.

Avdelingen har ikke tatt stilling til om de vil ta imot tilbudet i år, men overlege Peter Arlien-Søborg regner med at legene vil stå fast ved fjorårets beslutning om å si nei igjen.

- Vi har sett pasienter med så alvorlige bivirkninger at vi vurderer at det ikke er verd å ta risikoen for å spare et par sykedager, sier han.

Tvilsom vaksine
Det var flere bivirkninger av fjorårets vaksine, men neurologisk av deling ved sykehuset har sett bivirkninger som lammelser og nerveforstyrrelser også av årets vaksine. I noen tilfeller er det snakk om forbigående symptomer, men i andre tilfeller blir lidelsen kronisk.

[Les også: Tre av fire vaksinerte blir syke]

Overlege Arlien-Søborg understreker ovenfor avisen at eldre og kronisk syke bør følge anbefalingen om å la seg vaksinere.

- Men det kan være snakk om så ubehagelige bivirkninger at friske mennesker som sjelden blir alvorlig syke av influensavirus ikke bør ta den risikoen det er å la seg vaksinere, sier han.

Seks dødsfall
Politiken spurte overlegen om ikke avdelingen bare er litt hysterisk fordi det er legene på den avdelingen som ser alle tilfellene av alvorlige bivirkninger.

- Jo, det kan du godt si, men på den annen side vil vi helst ikke risikere de bivirkningene, for vi vet hvor alvorlige de er. De kan simpelten ikke sammenlignes med symptomene man risikere ved influensa.

En ny gjennomgang gjort av Lægemiddelstyrelsen, som tilsvarer norske Legemiddelverket, viser at det totalt er rapportert om 367 tilfeller av bivirkninger etter influensavaksiner i Danmark.

Bivirkningene er blant annet rødming, abort, delvis lammelse, pustevansker og plutselig død. Til nå er det rapportert om seks plutselige dødsfall i Danmark.

 

Mozon.no, 21.10.2004