Legen bør snakke om sex

Ereksjonssvikt kan være et tegn på alvorlige helseproblemer, viser en ny studie. Legene oppfordres til å ta en sex-prat med pasientene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Problemer på soverommet kan ofte være et tegn på langt alvorligere helseproblemer. Men pasientene tar sjelden initiativ til å prate om sex-livet sitt selv, så derfor må legene gjøre det, mener forskerne bak en ny rapport.

- Sex er en legitim del av medisinen, men har stort sett blitt holdt atskilt fra resten av fagfeltet, sier hovedforfatter av studien, Dr. Rosemary Basson ved British Columbia Centre for Sexual Medicine, ifølge Yahoo News.

Basson og teamet har tatt for seg en rekke medisinske databaser. Resultatene viser at seksuelle problemer i mange tilfeller kunne være en varsellampe om alt fra hjerte- og karsykdommer, diabetes og depresjon til Parkinsons.

Les mer om årsaker til potensproblemer på Lommelegen:

Vanlig hos hjertepasienter
Ereksjonsproblemer er den vanligste seksuelle forstyrrelsen hos eldre menn. En tidligere studie viser at nesten halvparten av 132 menn som ble hjerteoperert, hadde hatt ereksjonsproblemer.

- Seksuelle problemer kan oppstå i sammenheng med hjerte- og karlidelser. Dette kan være betinget av såvel fysiske som psykiske forhold, sier overlege Rune Mo ved hjertemedisinsk avdeling, St. Olavs Hospital.

Vil ikke spørre alle
Leder i Allmennlegeforeningen, Jan Emil Kristoffersen, synes ikke legene skal spørre om pasientens seksualliv til enhver tid.

- Det er viktig å forstå pasientens grenser og vurdere situasjonen nøye. Mange rutinespørsmål ødelegger innholdet i den gode konsultasjonen, mener Kristoffersen.

Fra ulike hold får legene oppfordringer om automatisk å drøfte alt fra fedme, røyking, depresjon, angst og prevensjon til vold i hjemmet med pasienten.

- Retningslinjer og mer løse ønsker om hva allmennmedisinerne skal bruke tiden sin til, er oftest preget av et manglende helhetssyn på hva som er god allmennmedisin og hva som faktisk tjener folkehelsa.

- Det er vist fra USA at dersom en allmennlege der skulle forholde seg til alle nasjonale retningslinjer, ville han bruke sju timer daglig på å stille spørsmål som ikke har noe med pasientens primærhelseproblem å gjøre, påpeker Kristoffersen.

Depresjon hos kvinner
Han understreker også at redusert reisningsevne først og fremst er et normalt aldringstegn.

- Men hvis en pasient selv aktivt presenterer et ereksjonsproblem, undersøker vi selvsagt om det er underliggende problemer som hjerte- og karsykdom, diabetes eller rusmisbruk, sier allmennlegen.

Hos kvinner kan manglende sexlyst avsløre andre sykdommer. En av fire kvinner som manglet sexlyst, var deprimerte, ifølge studien.

Les også: Få sexlysten tilbake