Legemidler i kosttilskudd

Det er oppdaget vanlige legemidler i kosttilskudd som selges i på internett og i helsekostbutikker i Sverige. Mengden er så stor at det har samme virkning som registrerte legemidler og i verste fall kan være dødelig.

Det kommer frem i en artikkel som publiseres i Tidsskrift for Den norske lægeforening i dag, ifølge VG.

Det blir ikke opplyst i innholdsfortegnelsen at kosttilskuddene inneholder vanlig medisin, noe som kan gi utslag på dopingtester, føre til trafikkfarlige situasjoner og i verste fall være livsfarlig for personer som bruker andre medisiner i tillegg.

- Det kan få alvorlige konsekvenser for brukerne, og i verste fall være livsfarlig, sier avdelingsoverlege Helge Refsum ved Psykofarmakologisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus til VG.

Refsum og hans kolleger oppdaget ved en tilfeldighet at kosttilskuddet Thermo X 650 inneholder de samme virkestoffene som Valium og Rivotril, i tillegg til efedrin. Kosttilskuddet Purple Burn inneholdt både efedrin og et efedrinlignende stoff.

Kosttilskuddene er ikke tillatt for salg i Norge, men mange reiser over grensen til Sverige og tar det med seg hjem. Thermo X er også til salgs i minst én norsk internettbutikk.

I Sverige er dødsfallet til en kvinne satt i sammenheng med bruk av kosttilskuddet Lepigen, som inneholder efedrin.

- Det er rimelig å tro at mange flere kosttilskudd inneholder slike stoffer. Efedrin er avdekket i kosttilskudd flere ganger tidligere, sier han til VG.

Innholdet i Thermo X ble oppdaget da leger fant amfetamin og benzodiazepiner i urinprøven til en kvinne i 40-årene som gikk til behandling for rusmisbruk og hadde kjøpt slankekapslene i en helsekostbutikk. I en grundigere analyse fant legene også innholdsstoffet i Valium (diazepam), Rivotril (klonazepam) og efedrin i kosttilskuddet.

Efedrin er i dag forbudt som kosttilskudd i Norge, da forskning har vist at det kan føre til en endring av hjerterytmen og være dødelig for noen personer.

Kosttilskuddene Thermo X og Purple Burn ble i tillegg testet av seks friske personer i tre dager. Alle fikk utslag av legemidler i blodet og urinen.

I artikkelen i tidsskriftet konkluderer forfatterne med at ”de som bruker kosttilskudd og naturmidler, må få best mulig produktinformasjon for å sikre forsvarlig og trygg bruk. Det trengs opprydning og oppfølging av en bransje i kraftig vekst. Det er behov for et effektivt overvåkings- og kontrollsystem som er uavhengig av kommersielle interesser. Ikke-deklarerte innholdsstoffer kan medføre alvorlige konsekvenser.”

Daglig leder i Bransjerådet for Naturmidler, Turid Backer, sier kontrollen av kosttilskudd på det norske markedet er god nok og vil ikke ha et offentlig kontrollorgan.

Hun understreker at bransjen gjør alt den kan for å unngå useriøse aktører, og at alle naturmidler på det norske markedet må gjennom en produktkontroll på et laboratorium i Sverige.

- Vi vil ikke ha produkter som inneholder ulovlige stoffer på det norske markedet. Jeg vil umiddelbart sende informasjon til alle våre medlemskjeder og be dem, dersom de omsetter disse produkter, ta dem ut av salg, sier hun til avisen.

Les artikkelen i Tidsskrift for Den norske lægrforening: Kosttilskudd - forundringspakke i pilleform?

Mozon.no, 17.03.2005