Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.comVis mer

Lege: - Drittmedisin

85.000 nordmenn bruker legemidlet Somadril. Nå får medisinen skarp kritikk og kan bli tatt av markedet.

Bivirkningsnemda - som er et rådgivende organ for Legemiddelverket - mener legemidlet Somadril (karisoprodol) misbrukes og bør avregistreres, skriver Dagens Medisin.

Ifølge Reseptregisteret brukte 85.000 dette legemidlet i 2004. I en kronikk i Dagens Medisin i dag retter lege og stipendiat Tomas Nordheim Alme ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet HF skarp kritikk mot legemidlet, som er lansert som et muskelavslappende preparat. Men ifølge Norsk legemiddelhåndbok har det ingen dokumentert muskelrelakserende effekt.

Les også: Dette legemiddelet kan ersttate morfin:

- Karisoprodol er en drittmedisin fordi den er sterkt avhengighetsskapende og seiler under falskt flagg, skriver Alme i kronikken.

Alme peker på tallene fra Reseptregisteret, som viser at 11.000 av de som fikk forskrevet Somadril i 2004, fikk mer enn 75 døgndoser. Denne forskrivningen mener han er "vanvittig".

Alme får støtte fra flere hold.

- Bør avregistreres

- Nemda råder Legemiddelverket til å avregistrere karisoprodol. Legemidlet kan gi alvorlige bivirkninger, og det har et stort misbrukspotensial, skriver nemda i sitt råd til Legemiddelverket. Nemda peker også på at flere høringsinstanser i legemiljøet mener det ikke er behov for legemidlet, fordi det finnes alternativer.

Les også: Kaffe mot støle muskler:

Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket bekrefter overfor Dagens Medisin at det er satt i gang en prosess i saken der det vurderes om karisoprodol bør være på markedet eller ikke. Også europeiske legemiddelmyndigheter er i gang med den samme vurderingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trafikkulykker

Psykiater Jørgen G. Bramness ved Divisjon for Epidemiologi ved Folkehelseinstituttet har forsket på Somadril i åtte år. Han støtter Almes kritikk.

- Fordelene ved Somadril, som utvilsomt er noen, vil nok oppveies av de ulempene vi har funnet, sier Bramness til Mozon.no.

- Det er en misbruksfare med Somadril, den gir i høyere fare for forgiftninger enn tilsvarende medisiner, og vi ser at folk som tar dette er påvirket i bilkjøringsøyemed og mer utsatt for trafikkulykker, sier han.

Han peker også på at Legemiddelhåndbokens preparatomtale av Somadril konkluderer med at "bruksverdien er tvilsom".

Somadril har vært på markedet i over 45 år. Allerede i 1995 ble den et B-preparat. Dette er en kategori for legemidler som regnes for å være vanedannende.

Les også: Ruser seg på hostemedisin:

Saken avgjøres i løpet av mai.

- Vi er i tett dialog med Legemiddelverket der vi diskuterer om Somadril skal avregistreres, sier Odd Arne Marsteinstredet, country manager ved Actavis Norway (tidligere Alpharma) til Dagens Medisin. Actavis Norway markedsfører produktet.
Marsteinstredet ønsker ikke å gå inn på problematikken før saken er endelig avgjort.