Lefdal: Ikke alltid billigst

Lefdal. El-kjeden med prisgaranti som alltid er billigst? En årvåken DinSide-leser tipset oss om at det ikke nødvendigvis er tilfelle. Vi har sjekket hvordan Lefdals nettbutikk priser seg i forhold til storebror Elkjøp.

Illustrasjon: Per Ervland Foto: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer


I forrige uke fikk vi en e-post fra en av våre lesere, Brage Håbrekke. Han hadde sjekket priser på strykejern, og reagerte på store prisforskjeller. Vi sakser fra e-posten:

- Nå som prisgarantien til Lefdal er borte, er det ikke så billig lenger. (Se bildet under.) Enorme prisforskjeller mellom Elkjøp og Lefdal, til tross for at de har samme eiere.

Mvh,
Brage Håbrekke

Ikke alltid billig...? Dette strykejernet fra Philips koster dobbelt så mye på Lefdal som hos Elkjøp. (Trykk på bildet for å se en stor versjon av skjermdumpene.)
Ikke alltid billig...? Dette strykejernet fra Philips koster dobbelt så mye på Lefdal som hos Elkjøp. (Trykk på bildet for å se en stor versjon av skjermdumpene.) Vis mer


100 prosent dyrere

Et strykejern. En forholdsvis rimelig investering, tenker du kanskje. Men prisforskjellen er langt fra liten. I eksempelet over kostet samme strykejern omtrent 400 kroner hos Elkjøp.no - og dobbelt så mye på Lefdal.com.

Siden det var strykejern vi ble tipset om, så vi nærmere på akkurat denne produktgruppen i en miniduell mellom de to nettbutikkene. Resultatet? Vi ble ihvertfall overrasket. Se hvem som vinner og hvem som stryker på strykejerntesten.

Bredere test

En prisduell basert på kun én varegruppe er imidlertid lite holdbart. Vi har derfor sjekket priser på ulike varer, fra MP3-spillere til vaskemaskiner, i begge butikkene. (Nederst i artikkelen kan du lese mer om fremgangsmåte og kriterier.)

Resultatet? Tallenes tale er klar:

Lefdal vs Elkjøp
VaretypeProduktnavnPris Lefdal.comPris Elkjøp.noPris Elkjøp i % av pris Lefdal
MP3-spillerAsono Mica 512/m radio99849549,59
DigitalkameraCasio ExilimXS10003 1393 169100,96
Mobiltelefon (uten abbonnement)Sony Ericsson W810i2 6642 665100,04
VideokameraSony DCR-DVD205E4 4954 495100,00
StøvsugerElectrolux ZB2711 1951 298108,62
VaskemaskinCandy aquamatic 10004 4984 39597,71
RettetangBabybliss keramisk ba2025CE39527970,63
LaptopPackard Bell Enr 19394 9955 495110,01
SpillPS2 Singstar 80s + mic386495128,24
FlatTVPhilips 42PF332112 99510 99584,61
Totalt: 35 76033 78194,47
*Priser innhentet 11. september 2006.


Av tabellen ser vi at nøyaktig halvparten av de valgte produktene er billigst å kjøpe i Elkjøps nettbutikk. Ett av produktene kostet akkurat det samme, og fire av produktene var marginalt billigere på Lefdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskjellen i totalprisen på vår imaginære elektrovarehandlekurv er på hele 1.979 kroner. I Elkjøps favør.

Hvor store prisforskjellene er, varierer. I eksemplene over ser vi at det stort sett er snakk om små prisforskjeller i Lefdals favør, mens det er større gevinster å hente når det gjelder de produktene som er rimeligst å kjøpe på Elkjøp.

Se med egne øyne: Finn 10 feil.

Hva skjedde med prisgaranti og alltid billigst?

Alltid billig. Ikke billigst.
Alltid billig. Ikke billigst. Vis mer


Overrasket? Det er kanskje ikke så rart. Selv om Lefdals "prisgaranti" og "alltid billigst" sitter nærmest som tatovert fast på den norske folkesjelen, er disse løftene fjernet fra selskapets logo, markedsføringsmateriale og nettsider.

Lefdals rulleblad, om vi søker på Forbrukerombudets nettsider, er, skal vi si, imponerende. Her finner vi både villedende markedsføring, tvangsmulkter, augustsjokk, og en rekke påpakninger fra forbrukernes vokter.

Men selv om Forbrukerombudet har protestert, har nok markedsføringen virket. For det sitter igjen. Lefdal. Alltid billigst. Prisgaranti. Det er derfor ikke rart, kanskje, at vår leser reagerte. Når Lefdal står helt uten prisgaranti, og bare er billig.

Billig er dessverre ikke nok, når storebror Elkjøp er billigere.

Testkriterier:

Vi fant frem til ti fritt valgte produkter på Elkjøps nettbutikk, fra ulike varegrupper. Så søkte vi for å finne det samme produktet på Lefdals nettsider. Der vi ikke fant akkurat det samme produktet, sjekket vi ett og ett av de etterfølgende produktene, til vi fant et som matchet.

Fraktkostnader er ikke tatt med i beregningen. Fraktkostnadene varierer noe på de billigste og letteste produktene (her er prisen i Lefdals favør), men er like i eksemplene på tyngre hvitevarer. Fraktkostnadene vil også variere fra postnummer til postnummer.

NB! Begge selskapene opplyser om at prisen på nett kan avvike fra prisen i butikk.

Har du et artikkeltips til oss? Send gjerne en mail til okonomi@dinside.no.

Finn én feil. Faksimile fra Lefdal.com og Elkjøp.no
Finn én feil. Faksimile fra Lefdal.com og Elkjøp.no Vis merHer kan du finne flere eksempler.