<b>RYDDER OPP:</b> For å kunne bestille varer, krever Leasy.no at du oppgir svært sensitiv informasjon. Nå lover nettbutikken å delvis rydde opp. Foto: Faksimile fra leasy.no
RYDDER OPP: For å kunne bestille varer, krever Leasy.no at du oppgir svært sensitiv informasjon. Nå lover nettbutikken å delvis rydde opp. Foto: Faksimile fra leasy.noVis mer

L'Easy lover å rydde opp

Nettbutikken L'Easy lover nå å rydde opp i sitt kontroversielle registreringsskjema.

I går kunne DinSide fortelle om spørsmålene du må svare på for å bli kunde i nettbutikken L'Easy.

Når du bestiller varer fra L'Easy, holder det nemlig ikke å opplyse om navn, telefonnummer og leveringsadresse. Du må også registrere fullt fødselsnummer, og om ikke det var nok, du også fortelle nettbutikken hvorvidt du bor alene eller har en samboer.

L'Easy har nå endelig svart på våre henvendelser, og lover å delvis rydde opp.

Danskene har skylden

L'Easys sjef i Norge, Trond Digranes, sier at informasjon om samboerskap ikke er spesielt relevant her i Norge, og derfor skal fjernes.

- Årsaken til at man må angi sin sivile status på websiden skyldes en feil, og er et resultat av at nettbutikken er utviklet i og driftes fra Danmark hvor man opererer med medskyldnere. Det gjør vi ikke i Norge. På vår nye nettbutikk som lanseres om kort tid vil dette spørsmålet ikke bli stilt, sier Digranes til DinSide.

«På vår nye nettbutikk som lanseres om kort tid vil dette spørsmålet ikke bli stilt.Trond Digranes, Country Manager, L'Easy»


Det er vel og bra, men fortsatt vil nettbutikken gjøre som andre nettbutikker: Kreve personnummer for registrering.

- Personnummeret benyttes til å foreta en kredittvurdering av kundene ved kredittkjøp, opplysningene slettes i ettertid med mindre man har inngått en avtale med kunden hvor det er innberetningsplikt.

Datatilsynet reagerer

Datatilsynet mener det er viktig å være forsiktig med å spre fødselsnummeret. Informasjonsrådgiver Eva Marie Felde i Datatilsynet sier L'Easy brude vært flinkere til å presisere hva informasjonen skal brukes til.

- De har for så vidt adgang til å hente inn personnummer for å foreta en kredittsjekk. Men de kunne ha opplyst bedre om at det nettopp er det de skal bruke informasjonen til. De har en plikt å informere om formålet med å innhente denne informasjonen, sa Felde til DinSide i går.

Slik vet du om personnummeret ditt er blitt misbrukt

Hvorfor så viktig?

Hvorfor er det så viktig å ta godt vare på fødselsnummeret? Grunnen er enkel: Dersom de 11 siffrene ender opp i feil hender, er det forbløffende lett å bruke tallene til svindel. DinSides økonomiredaktør, Kristina Picard, opplevde nettopp dette.

Noen hadde fått tak i hennes og mannens personnumre, og dermed brukt numrene til å kjøpe telefoner og datamaskiner til tusenvis av kroner. Det var oppsiktsvekkende lett for de sleipe svindlerne å misbruke de 11 sifrene, og det hele var gjort på sjokkerende kort tid. Se hvor enkelt det hele ble gjort.