<b>PERSONLIG INFORMASJON:</b> L'Easy krever at du oppgir både personnummer og samboerstatus når du skal kjøpe varer i nettbutikken.
PERSONLIG INFORMASJON: L'Easy krever at du oppgir både personnummer og samboerstatus når du skal kjøpe varer i nettbutikken.Vis mer

L'Easy krever at du oppgir sensitiv informasjon

Før du får betale må du svare på noen uvante spørsmål.

Når du bestiller varer fra nettbutikken L'Easy, holder det ikke å opplyse om navn, telefonnummer og leveringsadresse. Du må også skrive inn hele fødselsnummeret ditt.

Om ikke det var nok, må du også fortelle nettbutikken hvorvidt du bor alene eller har en samboer.

Hvis du ikke ønsker å dele denne informasjonen med L'Easy, får du en feilmelding om at registreringsskjemaet ikke er korrekt utfylt.

Datatilsynet: - Pussig

Datatilsynet synes det er merkelig at L'Easy avkrever informasjon om samboerskap.

- Vi synes det virker litt pussig. Personopplysningsloven sier at de kan ha tilgang til å hente inn relevant informasjon, og om du er samboer eller gift virker ikke veldig relevant, sier informasjonsrådgiver Eva Marie Felde i Datatilsynet.

«De har en plikt å informere om formålet med å innhente denne informasjonen.Eva Marie Felde, Datatilsynet»


Hun mener nettbutikken burde tydelig uttrykke hvorfor de ønsker å innhente denne informasjonen.

- De har for så vidt adgang til å hente inn personnummer for å foreta en kredittsjekk. Men de kunne ha opplyst bedre om at det nettopp er det de skal bruke informasjonen til. De har en plikt å informere om formålet med å innhente denne informasjonen.

Seks tegn på å at du er blitt utsatt for ID-tyveri

Ansatte har tilgang til informasjonen

Ifølge L'Easys nettsider, blir informasjonen du registrerer godt tatt vare på.

- Opplysningene brukes bare til å utføre bestillingen du har sendt, og overføres via krypterte forbindelser, skriver L'Easy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettbutikken skriver videre at de ikke på noen måte videreformidler informasjonen til uvedkommende.

- Bare L'EASY-medarbeidere har tilgang til disse opplysningene. Din sikkerhet er dermed på topp, og opplysningene fra bestillingene sendes eller selges ikke videre.

OPPDATERT: L'Easy lover nå å delvis endre praksisen

Er det så farlig, da?

Spiller det noen rolle om nettbutikkene får tilgang til personlig informasjon om deg selv, som for eksempel personnummer? Her er svaret både ja og nei.

ID-TYVERI: DinSides økonomiredaktør, Kristina Picard, ble utsatt for grov svindel som følge av at noen hadde fått tak i fødselsnumret hennes. Foto: Per Ervland
ID-TYVERI: DinSides økonomiredaktør, Kristina Picard, ble utsatt for grov svindel som følge av at noen hadde fått tak i fødselsnumret hennes. Foto: Per Ervland Vis mer


Dersom opplysningene blir tatt godt vare på og ikke misbrukt, er det i prinsippet ikke veldig problematisk. Men når du gir fra deg slike opplysninger til en annen part, mister du kontrollen over hvem som får tilgang til den sensitive informasjonen.

Og dersom personnummeret dukker opp i feil hender, kan det lett misbrukes. Det fikk DinSides egen journalist, Kristina Picard, erfare tidligere i høst. Noen hadde fått tak i hennes og mannens personnumre, og dermed brukt numrene til å kjøpe telefoner og datamaskiner til tusenvis av kroner. Det var oppsiktsvekkende lett for de sleipe svindlerne å misbruke de 11 sifrene, og det hele var gjort på sjokkerende kort tid. Les mer om svindelen her.

Flere krever at du oppgir personnummer

L'Easy er langt fra eneste butikk som krever at kunden oppgir personnummer. Den populære nettbutikken CDon.no krever også at du oppgir fullt personnummer om du skal handle.

DinSide har tidligere skrevet om kunden som måtte oppgi personnummer på Brilleland for å kunne låne en brilleinnfatning. Butikkjeden tilbakeviste riktignok at dette er vanlig praksis, men et beklagelig brudd på butikkens rutiner.

Norsk Tipping krever også at du oppgir fødselsnummeret ditt. Dersom du har glemt spillekortet ditt, og likevel vil spille, må du taste inn fødselsnummeret ditt i tippeautomaten i butikken. I motsetning til en vanlig pinkode, blir fødselsnummeret godt synlig på displayet når du taster det inn.

Tro det eller ei: ID-tyveri er faktisk ikke ulovlig