Le deg gravid

Har du problemer med fruktbarheten? Da trenger du besøk av en mann med store sko og rød nese.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En god latter kan øke kvinnens fruktbarhet, hevder israelske forskere.

Overrasket
Den israelske studien ble utført ved et sykehus nær Tel Aviv. Forskere sendte inn en klovn til kvinner som nettopp hadde fått satt inn et IVF-embryo ved assistert befruktning. Den morsomme klovnen økte sjansen for at kvinnen ble gravid.

- Til vår overraskelse, fant vi en stor forskjell mellom kvinner som møtte klovnen og de som ikke gjorde det, sier forskningsleder Shevach Friedler ved Assaf Harofeh Medical Centre i Israel, ifølge Reuters.

Det deltok 186 kvinner i studien. Halvparten av dem fikk besøk av en klovn, den andre halvparten fikk ikke besøk. Besøket varte i 10-15 minutter.

Økte med 15 prosent
Etter den stressende operasjonen, slappet kvinnene av. Blant kvinnene som ble underholdt av klovnen, ble 33 gravide. Bare 18 i den andre gruppen ble gravide. Sjansen for å bli gravid, økte dermed fra 20 prosent til 35 prosent etter besøket fra klovnen.

- Klovnen fikk først øyekontakt med pasientene, deretter startet han en samtale. Poenget var å få kvinnene til å smile og le, sier Friedler, ifølge Independent.

Klovnen hadde på seg en kokkelue og en stripete gul og hvit vest. Han brukte magiske triks og fortalte vitser.

- Det får dem til å le og føle seg mindre bekymret. Etter embryo-overførselen kan stress være kritisk, sier Friedler.

Skeptisk
Johan Hazekamp, overlege ved Volvat Medisinske Senter, sier til Mozon at han ikke tror latter øker sjansen for å bli gravid.

- Jeg er skeptisk til det, men det gjør sikkert ikke noen skader. Råd man bør følge for å bli gravid, er å leve sunt, spise normalt og sunt, ha god kroppsvekt og ikke røyke, sier han.

Disse rådene bør du følge uansett om du trenger assistert befruktning eller ikke.

- Mange sier at man kan øke sjansen for å bli gravid på ulike måter, som ved akupunktur. Men det nødvendige er å ha en normal eggløsning. Det er ikke like lett for alle, sier han.

Hvis du har uregelmessig menstruasjon, kan du søke hjelp hos lege. Det gjelder også hvis du harprøvd å bli gravid i mer enn et år eller hvis du er over 35 år.

Det kan ta tid å lage barn. Bare 25 prosent blir gravide i løpet av den første måneden. Etter et halvt år har 60 prosent blitt gravide, mens 80 prosent har blitt det etter et år. Det tar halvannet år før 90 prosent har lykkes, skriver SnartGravid.com.

Sjansen for å bli gravid ved assistert befruktning, er stor.

- Generelt blir omtrent 50-60 prosent gravide innen tredje forsøk med assistert befruktning, sier Hazekamp.

 

Mozon, 23.6.2006