<strong><b>KONTROLL AV MATVARER:</strong></b> Det svenske mattilsynet har kontrollert innholdet av næringsstoffer, plantevernmidler og andre farlige stoffer i matvarer. Sammenlikningen viser at lavprisproduktene fra store dagligvarekjeder er like bra som standardproduktene på disse tingene. Foto: colourbox.com
KONTROLL AV MATVARER: Det svenske mattilsynet har kontrollert innholdet av næringsstoffer, plantevernmidler og andre farlige stoffer i matvarer. Sammenlikningen viser at lavprisproduktene fra store dagligvarekjeder er like bra som standardproduktene på disse tingene. Foto: colourbox.com Vis mer

Lavprismat like bra som annen mat

Lavprisprodukter er like bra som standardprodukter. Det viser en stor undersøkelse utført av mattilsynet i Sverige.

Publisert
Sist oppdatert

Livsmedelsverket i Sverige er tilsvarende det norske Mattilsynet. De har handlet inn en typisk normalhandlevogn med matvarer, og har analysert disse på jakt etter farlige stoffer og plantevernmidler.

Testen viser at lavprismaten inneholder like mye næring som normalprismat. Og det finnes heller ingen forskjeller når det gjelder rester av plantevernmidler eller andre skadelige stoffer.

Tvilsomme produktpåstander blir forbudt

Fem dagligvarekjeder

Det svenske mattilsynet har handlet inn en normalpriskurv og en lavpriskurv, med tilsvarende produkter.

Handlevognene er kjøpt inn i fem ulike butikker i store dagligvarekjeder: Coop, ICA, Willys, Hemköp og Lidl. Et av målene med undersøkelsen, var å finne ut om det er forskjell mellom standard-produktene og lavprisproduktene. Derfor ble det handlet inn to handlekurver i hver av butikkene; én med standardprodukter og én med billigprodukter.

Det er testet matvarer fra 12 matvarekategorier: Frokostblandinger, bakevarer, kjøtt, fisk, meieriprodukter, egg, fett, grønnsaker, frukt, poteter, drikke, og sukker og sukkertøy.

Her kan du sjekke innholdet av palmeolje i matvarene

Det man ikke har kontroll på

Matvarene er undersøkt med fokus på næringsinnhold i tillegg til at de er kontrollert for 400 plantevernmidler, skadelige metaller, dioksiner og andre giftige stoffer. Ut fra resultatene har tilsynet beregnet hvor mye en gjennomsnittsforbruker kan få i seg av de ulike stoffene.

Du kan lese hele rapporten hos Livsmedelsverket.

– Vi har sett på det som forbrukerne ikke selv har styring over, hvor mye næring og hvor mye skadelige stoffer som finnes i maten. Og det er veldig bra at vi ikke ser noen forskjeller her. Derimot sier undersøkelsen ingenting om kvalitet, det vil si smak og utseende, men der har man større mulighet til selv å gjøre bevisste valg, sier Anna Karin Lindroos, sjef for Livsmedelsverkets matdataenhet.

Om undersøkelsen

Innholdet i handlevognene tar utgangspunkt i det svenske landbruksdepartementets data over de totale leveransene av mat til vanlige husholdninger og storhusholdninger i Sverige. Når dette er delt med antallet innbyggere, får man et per innbygger-forbruk, altså en teoretisk gjennomsnittsforbruk for en gjennomsnittsvenske. Ut i fra analyser av ulike næringsstoffer i til sammen tolv matgrupper kan man så evaluere hvor stor mengde av disse stoffene som gjennomsnittsforbrukeren kan få i seg.


Like bra

Livsmedelsverket har gjort liknende undersøkelser i 2005 og 1999. Forskjellene i næringsinnhold i årets undersøkelse sammenliknet med undersøkelsene i 1999 og 2005 er små.

- Mange tror at maten har blitt mer næringsfattig med årene, men vår undersøkelse viser at det ikke virker å være slik. Stort sett inneholder maten like mye næring nå som for for ti år siden, og gir tilstrekkelig av de næringsstoffene som vi trenger, sier Anna Karin Lindroos.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer