Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Lavkarbo gir høystatus

Enkelte ingredienser kan øke eller redusere matens status.

Får du misbilligende blikk når du gafler innpå med karbohydrater? En masterstudie har kastet et blikk på unges holdninger til «mat i farta», og det viser seg at enkelte ingredienser kan øke eller redusere matens status, ofte basert på hvorvidt ingrediensene anses som sunne eller ikke. Mens eksempelvis kylling bidrar til et positivt løft, kan karbohydrater være med på å senke statusen, skriver Nofima.no.

- I denne sammenheng kan det virke som om dags- og ukepresse i større grad enn helsemyndigheters opplysningsarbeid, styrer oppfatningen av hva som er sunt, forteller mastergradsstudenten Siri Mohagen til Nofima.no.

Les også: Lavkarbo kan gi dårlig ånde

Farger og friskhet

Gjennom fokusgruppestudier med studenter i alderen 20 – 25 år har Mohagen kartlagt de unges preferanser og holdninger til hurtigmat.

Ifølge hennes studier vil de fremtidige trendene for «mat i farta»-segmentet ha fokus på pris og sunnhet, matkultur fra hele verden, og fokus på at sansene får det de trenger - med farger og friskhet i høysetet. Samtidig er det viktig at maten er trygg, enkel å ta med seg, og miljøvennlig.

Suppe i kopp, takk

Unge mellom 20 og 25 år ønsker flere sunne «mat i farta»-alternativ, men pølsa er stadig like populær - fordi den er god, praktisk og mettende. Noen av de konkrete matønskene fra fokusgruppene var suppe servert i kopp med lokk, gjerne fra egne suppebarer, mer bruk av kylling, mer sunn mat, mer smoothies og billigere flaskevann.

Les også: Vurderer du lavkarbodiett?

Vil ikke bruke kniv

- Blant utvalget i fokusgruppene spiste guttene hurtigmat oftere enn jentene. Guttene forbinder kos og hygge med kjøp av «mat i farta», mens mangel på tid er den viktigste årsaken til at jentene kjøper denne typen mat. Jentene anser dessuten at hurtigmat er mer usunt enn hva guttene gjør, sier Mohagen.

Andre viktige faktorer for kjøp av hurtigmat er pris, tilgjengelig og metthetsfølelse – og ikke minst hvorvidt man er avhengig av bestikk. Spesielt det å måtte bruke kniv anses av de unge helt uforenlig med «mat i farta».