Lavkalorikost mot Alzheimer

Et kosthold bestående av redusert mengde kalorier, kan hindre utviklingen av Alzheimers sykdom, ifølge amerikanske forskere.

Hvis en studie på apekatter kan anvendes på mennesker, kan det bety at et kosthold med redusert mengde kalorier, vil kunne redusere risikoen for utviklingen av Alzheimers sykdom.

Det sier forskere ved Mount Sinai School of Medicine, New York, i USA, ifølge Medical News Today.

De forsket på to grupper apekatter. Den ene gruppen fikk en lavkaloridiett, med 30 prosent restriksjoner på kalori-inntaket. Den andre gruppen hadde et normalt kosthold.

Begge grupper apekatter holdt seg til dette kostholdet gjennom hele livet, inntil de døde av naturlige årsaker.

Studieresultatene viser at apekattene som tilhørte lavkalorigruppen hadde mindre risiko for å utvikle alzheimerliknende endringer i hjernen sin, sammenliknet med apekattene som spiste normalt.

- Dette er et stort gjennombrudd og gir store forventninger til forsking av kalorirestriksjoner på mennesker, sier studieleder Dr. Giulio Maria Pasinetti.

Håp for mennesker
Pasinetti mener det nå finnes et ørlite håp om at det en dag kan være mulig å forebygge og stoppe denne fryktelige sykdommen.

Forskerne fant høyere nivåer med proteinet SIRT1 hos apekattene som spiste færre kalorier. SIRT1 er forbundet med lengre levetid og bedre helse i gammel alder.

Alzheimer defineres som en varig svikt innen flere kognitive funksjoner, blant annet hukommelse. Svikten er av en slik grad at tilstanden har negativ innvirkning på dagliglivet. Ifølge forskere kan Alzheimers være arvelig.

Aftenposten skriver at omkring 65 000 personer har utviklet demens i Norge, og rundt 40 000 har Alzheimers sykdom. På verdensbasis har omkring 18 millioner demenssykdom, og over halvparten lider av Alzheimers sykdom.

Den amerikanske studien publiseres i november-utgaven til tidsskriftet Journal of Alzheimer's Disease.

Visste du at kosedyr kan vekke demente?

 

Mozon.no, 30.09.2006