Lavere vekst i verdensøkonomien

IMF spår lavere vekst neste år og råder Euro-landene til å la renten stå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det internasjonale pengefondet (IMF) tror veksten i verdensøkonomien vil avta neste år, og advarer mot konsekvensene av uroen i det amerikanske boligmarkedet.

Følg det norske boligmarkedet på DinSide Bolig

IMF regner med at veksten i 2007 vil bli på 5,2 prosent, og at den synker til 4,8 prosent i 2008.

Den største trusselen mot verdensøkonomien er problemene i finansmarkedene som oppsto da det ble kjent at mange amerikanske boliglån i den såkalte subprime-sektoren ville bli misligholdt.

De siste årenes rekordvekst i økonomien er over, ifølge IMF.
De siste årenes rekordvekst i økonomien er over, ifølge IMF. Vis mer


Uroen har fått konsekvenser for banker og andre finansinstitusjoner over hele verden, skriver IMF i sin halvårlige rapport World Economic Outlook.

Regn ut: Hvor mye kan du låne?

La renten stå

Ifølge IMF må Vest-Europa etter ti år med økonomiske oppgangstider, nå belage seg på en mye lavere vekst enn tidligere forventet. Derfor råder IMF eurolandene om å la styringsrentene stå på stedet hvil. Den økonomiske veksten i eurosonen blir trolig 2,5 prosent, mot 2,8 prosent i 2006, ifølge rapporten.

Og neste år vil veksten bli enda lavere enn tidligere antatt. I juli antydet IMF en vekst i den vesteuropeiske økonomien 2008 på 2,5 prosent. I rapporten som ble lagt fram tirsdag antydes det en vekst på 2,1 prosent.

I tillegg til uroen i finansmarkedet, er også de skyhøye oljeprisene med på å bremse veksten i eurosonen.

Inflasjonen i Vest-Europa har hittil i år stort sett ligget under 2,0 prosent, på linje med innstillingene fra Den europeiske sentralbanken. Men ifølge IMF vil inflasjonen passere den linjen fra nå av og fram til årsskiftet, først og fremst på grunn av de høye oljeprisene og økte matpriser.

Rekordhøy oljepris

Amerikanske renter ned

Veksten i amerikansk økonomi vil være lavere enn forventet i en lang periode framover, spår IMF, og antyder en vekst på 1,9 prosent både i 2007 og i 2008. Det er en nedgang i forhold til beregninger gjort i juni, da veksten ble spådd å bli på 2,0 prosent i år og 2,8 prosent i 2008.

Nedgangen forklares først og fremst med krisen i det amerikanske boliglånsmarkedet.

IMF understreker at utsiktene er usikre og at det er fare for at finanskrisen føre til ytterligere reduksjon i den økonomiske veksten i USA.

I september satte den amerikanske sentralbanken styringsrenten ned med et halvt prosentpoeng til 4,75 prosent. Ifølge IMF bør den amerikanske styringsrenten settes ned ytterligere 0,5 prosentpoeng innen utgangen av året.

Sentralbanken hevet renten

Lokomotivet Kina

Men om veksten i USA og Europa blir lavere enn forventet, går det i motsatt retning i Kina. Rapporten til IMF viser at Kina har hatt en økonomisk vekst på 11,5 prosent hittil i år, 0,3 prosentpoeng mer enn det IMF forventet i sine beregninger i juli.

I 2008 vil Kinas vekst være på 10 prosent, mener pengefondet.