Lavere sommerrente i Lånekassen

Fra 1. juli går studentenes lånerente ned igjen. Fra et foreløpig høydepunkt nå i andre kvartal senkes renten med 0,8 prosent.

De fleste betalende kunder i Lånekassen må nå stønne seg gjennom ett kvartal med skyhøye 8,6 prosent i rente. Dette varer heldigvis ikke lenge. Det er gjennomsnittlig rente for statssertifikater i første kvartal dette året som bestemmer renten på studielånet ditt i tredje kvartal. Renten på disse utvalgte statssertifikatene har nå gått ned. Derfor har Lånekassen vedtatt å senke renten til 7,8 prosent fra 1. juli.

Treg utvikling

Sterkere norsk økonomi, og positiv utvikling i rentemarkedet gjør allerede boliglån og billån billigere. Lånekassens kunder får imidlertid først nyte godt av dagens positive utvikling i sommer. Mens renten i april i fjor kun var på 4,6 prosent, betaler du nå hele fire prosent mer i renter. Og selv om du fra 1. juli får nyte godt av noe lavere rente, er den fortsatt 0,6 prosent høyere enn det som var tilfellet i første kvartal i år, og 3,1 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Fast rente

Rentenedgangen gjelder for den flytende renten. Det er også vedtatt å innføre en valgfri ordning med fast rente for kunder i Lånekassen. Dette tilbudet vil bli innført 1. juli i år, men forskriftene er fortsatt ikke vedtatt.

- Forslag om grunnlaget for ordningen ligger til behandling i Stortinget, men beslutningen er ikke tatt, forteller informasjonsrådgiver i Lånekassen, Solbjørg Sørensen. - Vedtak bør imidlertid komme snart, da vi bør få ut informasjonen om dette til våre kunder senest en måned før tilbudet trer i kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil si at betalende kunder i Lånekassen bør forvente skriftlig informasjon om fastrenteordningen i månedsskiftet mai/juni.

Venter på Stortinget

Men ennå venter altså både Lånekassen og kundene på Stortingets beslutninger om rentedannelse og frister. I følge forslaget skal den faste renten bestemmes av renten på statsobligasjoner med tre års løpetid, med gjennomsnittet av tallene fra april som grunnlag for renten i tredje kvartal. (Fra 1. juli.) Videre foreslås det at du skal kunne bestemme deg for fastrente helt frem til 10. juli og likevel få denne som gjeldende fra 1. juli. Du må antakeligvis binde deg for tre år når du først har bestemt deg. Dette kan du gjøre i starten av hvert kvartal.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.